Hlavní obsah

Esterházy, de la Motte i Hrabal. Dvacátý ročník veletrhu Svět knihy od čtvrtka do neděle nabízí bohatý program

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacátý ročník mezinárodního veletrhu Svět knihy Praha nabízí ode dneška do neděle bohatý program besed, autogramiád, výstav i doprovodných programů v knihovnách, kinech a divadlech. Čestným hostem je Maďarsko.

Foto: ČTK/DPA

Na veletrh míří také maďarský prozaik a překladatel Péter Esterházy.

Článek

Pál Hatos, generální ředitel Balassiho institutu, který odpovídá za prezentaci maďarské kultury, k tomu uvedl: „Vědomí středoevropské identity je společnou zkušeností se světem, který z důvodů vzájemného prorůstání kultury a tradic obou národů – českého a maďarského – zanechal v našich literaturách podobný otisk. Díky tomu lépe a hlouběji chápeme navzájem své spisovatele a básníky, ať už jde o současné autory, nebo klasiky.

Ke společným tématům patří i vztah k dílu Bohumila Hrabala. Jemu je věnována beseda jeho přátel, znalců a překladatelů. Jedním je například György Varga, který před časem pašoval Hrabalovy samizdatové a exilové knihy přes hranice, aby je mohl přeložit. Dalším je Péter Esterházy, autor románu o Hrabalovi, jehož próza Harmonia caelestis zvítězila letos v kategorii překladu (v podání Roberta Svobody) v soutěži Magnesia Litera. Představí knihu Opravené vydání, v níž na předchozí rodinnou ságu navazuje.

Pozornost si zasluhuje studie historika Róberta Kisse Szemána nazvaná Slovanský Goethe v Pešti, jež představuje postavu Jána Kollára. Literární historik, kritik a filozof László F. Földény uvede knihu Melancholie, studii o dějinách a proměnách melancholie v evropské kultuře od starověku po současnost.

Pocta Peteru Demetzovi

Zahraničních hostů veletrhu bude více. Patří k nim polský frontman kapely Brygada Kryzys Robert Brylewski, autor švédské krimi Anders de la Motte, jeho dánský kolega Martin Jensen, rumunský prozaik Bogdan Suceva nebo česko-britská autorka historických románů Hana Whitton.

Čeští autoři nezůstávají pozadu. Emil Hakl představí novou prózu Hovězí kostky, Lenka Procházková román Bílý klaun, Jiří Padevět, absolutní vítěz letošního ročníku soutěže Magnesia Litera, svého Průvodce protektorátní Prahou. Autorka fantasy Michaela Burdová uvede Poselství jednorožců, Křišťály moci a Syna pekel, Tereza Janišová nový třetí díl trilogie Erilian s podtitulem Střípky hvězd.

Autogramiády a besedy

15. 5.

15.00 Paul a Hana Whittonovi

16. 5.

14.00 Alena a Vlastimil

14.00 Alena a Vlastimil Vondruškovi

14.00 Alena a Vlastimil Vondruškovi 14.00 Martin Hilský

14.00 Alena a Vlastimil Vondruškovi 14.00 Martin Hilský 16.00 Robert Brylewski

16.30 Jana Červenková

17. 5.

11.00 Ludvík Vaculík

11.00 Ludvík Vaculík 12.00 Anders de la Motte

11.00 Ludvík Vaculík 12.00 Anders de la Motte 13.00 Martin Jensen

11.00 Ludvík Vaculík 12.00 Anders de la Motte 13.00 Martin Jensen 14.00 Marie Poledňáková

11.00 Ludvík Vaculík 12.00 Anders de la Motte 13.00 Martin Jensen 14.00 Marie Poledňáková 14.00 Ivan Kraus

11.00 Ludvík Vaculík 12.00 Anders de la Motte 13.00 Martin Jensen 14.00 Marie Poledňáková 14.00 Ivan Kraus 15.00 Michal Viewegh

17.30 Tomáš Klus

18. 5.

12.00 Roman Ráž a Ladislava

12.00 Roman Ráž a Ladislava Chateau

12.00 Roman Ráž a Ladislava Chateau 14.00 Lenka Procházková

Rozdá se také mnoho cen. Tu se jménem Jiřího Theinera za šíření české literatury převezme germanista Peter Demetz. O Ceně Jiřího Ortena se rozhodne mezi nominovanými, jimiž jsou Ondřej Hanus, Martin Poch a Jonáš Zbořil. Nakladatelské ceny rozdají Mladá fronta, Vyšehrad, ctitelé sci-fi a fantasy, literatury faktu i zástupci Obce překladatelů s populární cenou Skřipec.

Reklama

Výběr článků

Načítám