Hlavní obsah

Britský černý humor na vinohradské scéně

Právo, Radmila Hrdinová

Poslední premiéra letošní sezóny v pražském Divadle na Vinohradech s názvem Bytná na zabití potěší milovníky suchého britského humoru, tak trochu černého.

Foto: Viktor Kronbauer

Libuše Švormová a Ivan Řezáč v komedii Bytná na zabití.

Článek

Komedii o roztomilé paní Wilberforceové, v jejímž domě nalezne útulek pětice svérázných „hudebníků“, si čeští diváci budou pamatovat především ve dvojí filmové podobě: poprvé ji natočil režisér Alexander Mackendrick s názvem Pět lupičů a stará dáma v roce 1955 mj. s Alecem Guinnessem a Peterem Sellersem, o půl století později pak bratři Coenové jako hollywoodský remake Lupiči paní domácí s Tomem Hanksem a Irmou P. Hallovou. Milovníci opery si jistě vybaví půvabnou operu Ilji Hurníka Dáma a lupiči na stejný námět.

Irský scenárista Graham Linehan, u nás známý díky kultovním sitcomům The IT Crowd či Black Books, vyšel ze scénáře Mackendrickova filmu a napsal vděčnou divadelní komedii, která slavila velké úspěchy na West Endu. Divadlo na Vinohradech ji uvede v pátek 16. května v české premiéře. Režisér Juraj Deák pozval do titulní role herečku Libuši Švormovou, kvintet hudebníků-gangsterů ztělesní Ivan Řezáč, Filip Blažek, Martin Zahálka, Václav Vydra a Lukáš Příkazký.

Reklama

Výběr článků

Načítám