Hlavní obsah

Kühnův dětský sbor dobyl Jižní Koreu a Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejstarší a největší český dětský pěvecký sbor se právě vrátil z úspěšného turné po Jižní Koreji a Rusku. Do konce sezóny čeká Kühnův dětský sbor ještě několik akcí včetně velkého koncertu k Roku české hudby. Česká televize uvede ve středu dokument, který mapuje více než osmdesátiletou historii Kühnova dětského sboru.

Foto: Karel Schuster / Kuhnata.cz

Kühnův dětský sbor

Článek

Film Fenomén Kühňata bude mít ve středu premiéru na programu ČT art. Tento časosběrný snímek připravila Česká televize v režii Radovana Urbana. Film zachycuje dva roky sborového zpívání tohoto tělesa v současnosti, ale nezapomíná také na bohatou historii a samotného zakladatele sboru Jana Kühna.

„Je to pro nás velké zadostiučinění, jelikož takový rozsáhlý dokument tu chyběl. Sbor funguje bez přerušení od roku 1932, to je srovnatelné s nejstaršími a nejprestižnějšími hudebními tělesy u nás,“ dodává k tomu ředitel sboru Jan Vávra.

Foto: kuhnata.cz

Kühnův dětský sbor má za sebou úspěšné turné po Jižní Koreji.

Navíc má Kühnův dětský sbor čerstvě za sebou úspěšné turné, kde během třinácti dnů v dubnu a květnu absolvoval celkem jedenáct koncertů. Zavítal na pódia v Jižní Koreji, kam se vrátil po sedmi letech, a poté vystoupil v Rusku ve slavném Koncertním sále Čajkovského Moskevské státní filharmonie v rámci galavečera Velikonočního festivalu, v pravoslavném chrámu v Kaluze a na moskevské univerzitě. Kromě duchovního repertoáru bylo hlavní součástí programu hudebně-taneční pásmo Slavnosti jara skladatele Otmara Máchy.

Kühnův dětský sbor

V roce 1932 jej založil sbormistr Jan Kühn. Patří k nejvýznamnějším českým hudebním tělesům. Má na kontě řadu vítězství v různých soutěžích. Sbor například v roce 1998 získal European Grand Prix, kterou jako první na světě dokázal ve španělské Tolose v dalších letech dvakrát obhájit.

Sbor má v současnosti přes 600 členů a je tedy i největším sborem u nás. Děti jej navštěvují už od tří let věku.

V červnu se Kühnův dětský sbor připojí k oslavám Roku české hudby se speciálním duchovním koncertem. 18. června v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze vystoupí společně s orchestrem PKF – Prague Philharmonia, který povede dirigent a zároveň sbormistr sboru Petr Louženský. Prostor chrámu od slovinského architekta Josipa Plečnika rozezní skladba Stabat Mater od Jana Křtitele Vaňhala a Malá ranní mše Jana Klusáka pro dětský sbor a orchestr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám