Hlavní obsah

RECENZE: Zdařilý návrat hudebního čaroděje

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po půl roce se k nám vrátil britský zpěvák, skladatel a hudební novátor Peter Gabriel se svým koncertním programem Back to Front inspirovaným zejména nedávným 25. výročím vydání jeho nejúspěšnějšího alba So. Nutno konstatovat, že to byl návrat nadmíru vydařený.

Foto: PRÁVO - Aleš Honus

Peter Gabriel v Ostravě nezklamal.

Článek

Čtyřiašedesátiletý hudební čaroděj dorazil do Ostravy za doprovodu osvědčené formace, která se už podílela na původní podobě zmiňovaného alba. Pestrou a členitou rytmiku tvořil jeden z nejvyhledávanějších bubeníků své generace Manu Katché  společně s osobitým baskytaristou Tonym Levinem. Pro zvuk Gabrileovy kapely je charakteristická kytara Davida Rhodese a barvité klávesy Davida Sáncheze. Nelze opomenout ani přínos dvou půvabných švédských vokalistek Jannie Abrahamson a Linne Olsson, které koncert otevřely svým sólovým vystoupením.

Foto: PRÁVO - Aleš Honus

Britský zpěvák, skladatel a hudební novátor Peter Gabriel.

Večer byl, stejně jako loni v Praze, rozdělen do tří částí. Po úvodní akustické následovala „elektrifikovaná“ třetina, po níž zhruba šest tisíc přítomných diváků vyslechlo kompletní album So. Nutno přiznat, že ani dlouhé turné nepůsobilo na kapelu negativně, únava se nepodepsala ani na poctivém Gabrielově výkonu, který si snad jen trochu ulevil v tanečně šlapavé Big Time.

V hitovém duetu Don’t Give Up naprosto excelovala Jannie Abrahamson a za svůj odzbrojující nevinně dívčí projev sklidila mohutný aplaus.

Gabriel, pamětlivý svých zvyklostí, i tentokrát několikrát oslovil publikum česky a současně hojně využíval titulkovacího zařízení s překladem průvodních slov.

Zdařilý návrat hudebního čaroděje Petera Gabriela pak vyvrcholil po dvou a tři čtvrtě hodině posledním přídavkem, kterým byl pochopitelně neodmyslitelný Gabrielův hymnus boje za lidská práva, píseň Biko.

Peter Gabriel
ČEZ Arena, Ostrava, 13. května

Celkové hodnocení: 90%

Reklama

Výběr článků

Načítám