Hlavní obsah

Hlavní cenu na Anifilmu získal Bill Plymton za Cheatin'

Hlavní cenu poroty v Mezinárodní soutěži celovečerních filmů pro dospělé získal na Anifilmu v Třeboni americký režisér Bill Plympton za snímek Cheatin'. Nejlepším snímkem Mezinárodní soutěže celovečerních filmů pro děti vyhlásila porota film Chlapec a svět brazilského režiséra Aleho Abreua. Film Barva pleti: medová režisérů Junga a Laurenta Boileaua získal od poroty čestné uznání.

Foto: Anifilm

Animace z filmu Cheatin'

Článek

V soutěži krátkých filmů pak na Mezinárodním festivalu animovaných filmů zvítězil estonský film Nejhorší možný scénář režiséra Kristjana Holma a hlavní cenu v soutěži studentských filmů si z Třeboně odveze režisér a student Lucernské univerzity Michael Frei za snímek Plug and Play. Vítězové si kromě finanční odměny dnes z jeviště odnesli Animorphu, cenu z křišťálového skla z designového studia Morphe.

Už při slavnostním zahájení festivalu byla udělena Cena za celoživotní přínos animovanému filmu, kterou získal režisér, scenárista a výtvarník Zdeněk Smetana, jehož tvorbě se festival věnoval i v doprovodných projekcích.

V porotách zasedli významní filmoví profesionálové a osobití umělci. Nehodnotili ale jen práci druhých tvůrců, ale podíleli se i na doprovodném filmovém programu festivalu.

Promítali téměř tři stovky filmů

Diváci tak mohli vidět pásma filmů Florence Miailheové, Kristiny Dufkové, Phila Mulloye, Marka Skrobeckého nebo Ference Cakóa, který sklidil při slavnostním zahájení festivalu v úterý aplaus za naživo předvedenou animaci písku. Režisér Chaj-jang Wang pak uvedl pásmo filmů reflektující současnou čínskou nezávislou animaci. Animátor a režisér František Váša zase vedl loutkový workshop. Philippe Moins, spoluzakladatel uznávaného bruselského festivalu ANIMA, přivezl výběr snímků z posledního ročníku.

Na jednotlivé filmové, odborné i doprovodné programy přišlo více než 23.000 diváků, ve čtyřech soutěžních sekcích se utkalo 73 snímků, z toho jich deset bylo celovečerních, 33 krátkých a 30 studentských. V doprovodných programech pak bylo odpromítáno dalších téměř 300 filmů. Mimo jiné se uskutečnilo téměř 20 workshopů, přednášek a prezentací. Pátý ročník Anifilmu skončí definitivně v neděli odpoledne v kině Světozor totální animací Pavla Koutského.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám