Hlavní obsah

Činoherní soubor SND dvakrát v Praze

Právo, Radmila Hrdinová

Po dva večery (13. a 14. května) vystoupí v Praze jako host Národního divadla činohra Slovenského národního divadla (SND). Naváže tak na více než sedmdesátiletou tradici vzájemných výměn představení mezi oběma Národními divadly.

Foto: Andrej Čanecký

Milan Ondrík (Míťa) a Alexander Bárta (Aljoša) v inscenaci Bratrů Karamazových v SND

Článek

První večer uvede SND na komorní scéně Divadla Kolowrat původní slovenskou hru Valerie Schulzové a Romana Olekšáka Leni v titulní roli se Zdenou Studénkovou. Příběh o fiktivním setkání Leni Riefenstahlové, nadané umělkyně, která byla až do konce svého života označována jako „dvorní režisérka Adolfa Hitlera“, a moderátora Johnnyho Carsona, jehož talk show více než třicet let patřila k nejsledovanějším v Americe, klade otázky o zodpovědnosti umělce za jeho dílo i za dobu, v níž tvoří.

Druhý večer bude ve Stavovském divadle patřit dramatizaci románu F. M. Dostojevského Bratři Karamazovi. V režii Romana Poláka je freskou životních příběhů s fascinujícím psychologickým pozadím a kriminální zápletkou, filozofickým podobenstvím o hledání Boha a sebe sama uprostřed vlastního chaosu a nezlomné vitality. V hlavních rolích vystoupí Dušan Jamrich jako otec Karamazov a Milan Ondrík, Tomáš Maštalír a Alexander Bárta v rolích jeho synů. V dalších postavách se objeví plejáda vynikajících slovenských herců - mj. Zuzana Fialová, Táňa Pauhofová, Ľuboš Kostelný či Ján Koleník. Hrát se bude ve slovenštině.

Činohra Národního divadla se do Bratislavy na oplátku podívá 19. 6., kdy odehraje v Nové budově SND inscenaci hry Elfriede Jelinek Co se stalo, když Nora opustila manžela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám