Hlavní obsah

Jan Kalina vypustil Sto zvířat ze všech šuplíků

Právo, Jan Šída

Hudební fanoušci jsou zvyklí, že jejich oblíbená alba mají podobu, která je pro ně konečná a charakteristická. Často mají ale obaly desek několik pracovních verzí.

Foto: PRÁVO – Jan Šída

Výtvarník a hudebník Jan Kalina vytvořil výstavu z nevyužitých obalů a plakátů skupiny Sto zvířat.

Článek

Zpěvák, perkusionista a kapelník skupiny Sto zvířat Jan Kalina se rozhodl sáhnout do svých šuplíků a odtajnit návrhy, které skončily na jejich dně. Je totiž výtvarník, který se vždy umělecky podílel na estetické vizáži domovské kapely.

Prohledal archívy a v pražské kavárně Už jsme doma vystavil vše, co považuje za zásadní počiny. „Jako výtvarníkovi mi vždycky přišlo líto, když se mé návrhy z různých důvodů neuplatnily. A tak putovaly do desek a odtud na léta do nejspodnější zásuvky. Napadlo mě proto připravit z těchto odložených nápadů malou výstavku,“ uvedl autor.

Foto: PRÁVO – Jan Šída

Jan Kalina s jedním ze svých Sto zvířat.

Pro fanouška skupiny je expozice jakousi procházkou proti proudu času. Může se kochat prvními černobíle šachovnicovými plakáty Sta zvířat, protože tyto barvy byly pro hudební styl ska music, který kapela tehdy hrála, naprosto zásadní.

Zajímavé je také srovnání všech verzí vizuální podoby alb kapely. V mnoha případech je velice těžké rozsoudit, která z nich je nejlepší.

Možná by mohla vydat v reedici svá známá alba s alternativními obaly jako rarity.

„Těžko říci, jestli nepoužité návrhy po skončení výstavy ještě při nějaké příležitosti využiju. Možná si je ale lidi sami rozeberou, protože jsem jednotlivé listy zavěsil jen na šňůrku pomocí kolíčků na prádlo,“ zamyslel se nad budoucností svých děl Jan Kalina.

Je pravda, že jednotlivé práce mohou bez uzardění viset jako grafické listy na zdi. Jejich úroveň je profesionální, Kalina má výtvarné řemeslo dobře zvládnuté a dokáže ho podpořit i zajímavými nápady.

Název skupiny Sto zvířat ostatně nabízí tolik estetických možností, že by byl hřích je nevyužít. A hudebník a výtvarník Kalina jich už po dlouhá léta využívá cele.

Jan Kalina: Slepé uličky
Kavárna Už jsme doma, Praha, do 8. června

Reklama

Výběr článků

Načítám