Hlavní obsah

Absurdita roku: Muzikanti nesmějí hrát některé písně na přání

Absurditou roku 2014 je to, že hudebníci musí minimálně dvacet dní před vystoupením poslat provozovateli klubu seznam písní, a ten ho pak deset dní před akcí posílá ochráncům autorských práv. Písnička na přání tak může být problémem. Výsledky ankety, jež upozorňuje na nesmyslné administrativní povinnosti ukládané úřady podnikatelům, byly vyhlášeny v pražském hotelu Jalta.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Seznamy skladeb odevzdané předem jsou prý nutné, aby kolektivní správce (OSA) správně spočítala autorské odměny.

Článek

„Co nejpřesnější seznamy užitých děl, tedy na živé hudební produkci skutečně odehraných skladeb, jsou zásadně důležité pro to, aby kolektivní správce (OSA) správně adresně vyúčtoval vybrané autorské odměny,” reagoval Jan Vondryska z vedení a správy nových médií ministerstva kultury.

Ačkoli na klientském centru Svazu pro ochranu autorských práv hrozí za neúplný seznam pokuta, ministerstvo tvrdí, že lhůty nejsou sankciovány a uživatelé jsou motivováni spíše formou slev. Žádné změny nařízení se podle něj neplánují.

Mezi dalšími absurditami je nařízení státu, které po všech velkoobchodnících s pohonnými hmotami požaduje kauci dvacet miliónů korun, nebo nemožnost otevřít restaurační zahrádku podle rozhodnutí majitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám