Hlavní obsah

ANKETA: Udělte Anděla svému zpěvákovi roku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny Akademie populární hudby Anděl budou vyhlášeny večer 14. května v Hudebním divadle Karlín v Praze. Přímý přenos vysílá Česká televize. Čtenáři Novinek mohou udělit své Anděly už nyní v sérii anket, které se budou konat celý týden. Ve druhé volíme zpěváka roku.

Foto: Právo - Petr Horník

Zpěvák Dan Bárta

Článek

ANKETA UKONČENA

V kategorii zpěváků byl nominován např. Dan Bárta, držitel mnoha hudebních cen, jeden z dlouhodobě nejuznávanějších rockových a jazzových zpěváků. Prošel hard-rockovým obdobím s kapelou Alice, muzikály, zpívá s funkovými legendami J.A.R. V roce 2013 pak vydal album Maratonika s jazzovou sestavou Illustratosphere.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vojtěch Dyk na předávání cen Anděl.

Dalším nominovaným je miláček fanynek Vojtěch Dyk, který vydal se skupinou Nightwork desku Čauki Mňauki. Formace poté oznámila ukončení činnosti. Třetím kandidátem na Anděla je frontman slavných Monkey Business Matěj Ruppert, který své vokální schopnosti prokázal na albu Happiness of Postmodern Age.

Foto: Petr Horník, Právo

Matěj Ruppert

Hudební ceny Anděl se začaly udělovat v roce 1991. Tehdy ještě federální a oficiální název zněl Výroční československé hudební ceny. Úplně prvními nositeli tohoto ocenění a celkovými králi prvního ročníku se stali členové skupiny Lucie. Zpěvačkou roku 1991 byla Bára Basiková a zpěvákem roku se poprvé a naposledy stal Slovák Pavol Habera. Další ročníky už byly jen české.

V letech 1992 až 1996 se cenám začalo říkat české Grammy a vítězové si odnášeli podle amerického vzoru malé gramofony. Američané si ale stěžovali, že český název porušuje copyright, a tak se od roku 1997 stala symbolem prestižních ocenění zlatá soška Anděla.

Reklama

Související články

ANKETA: Udělte Anděla své skupině roku

Ceny Akademie populární hudby Anděl budou vyhlášeny večer 14. května v Hudebním divadle Karlín v Praze. Přímý přenos vysílá Česká televize. Čtenáři Novinek...

Výběr článků

Načítám