Hlavní obsah

Zemřel divadelník Srba, zakladatel Divadla Husa na provázku

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel v sobotu večer divadelník, teoretik, profesor Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) a zakladatel brněnského Divadla Husa na provázku Bořivoj Srba, řekl mluvčí akademie Luboš Mareček. Srba dosud přednášel na Divadelní fakultě JAMU.

Foto: ČTK

Bořivoj Srba

Článek

„Profesor Srba patřil k osobnostem, které výrazně ovlivnily vývoj českého divadla i divadelní vědy od poloviny 20. století,“ uvedl mluvčí. Srba byl autorem mnoha vědeckých publikací. Patří k nim monografie zabývající se českým jevištním výtvarnictvím V zahradách Thespidových nebo publikace Vykročila husa a vzala člověka na procházku: Pojď! Kniha shrnuje listinné i obrazové dokumenty spojené s dějinami divadelní tvorby.

Tematický záběr Srbovy vědecké činnosti zahrnoval zkoumání českého divadla od 18. století do současnosti s důrazem na divadelní tvorbu avantgardy, zejména potom na E. F. Buriana.

V roce 1968 Srba se svými žáky režie na JAMU Peterem Scherhauferem, Evou Tálskou a Zdeňkem Pospíšilem založil známé brněnské Divadlo Husa na provázku, zformuloval jeho programová východiska i principy nepravidelné dramaturgie, které si v následujících desetiletích získalo evropský věhlas a uznání. „Od nikoho už jsem se toho o divadle tolik nedověděl,“ uvedl kdysi ke spolupráci se Srbou herec Miroslav Donutil, který v Divadle Husa na provázku léta působil.

Reklama

Výběr článků

Načítám