Hlavní obsah

Anifilm ocení dílo Zdeňka Smetany

Právo, Věra Míšková

Jihočeská Třeboň bude od 6. do 11. května hostit Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm, který představí to nejlepší z domácí i zahraniční animované tvorby a ocení dílo tvůrce mnoha animovaných filmů Zdeňka Smetany.

Foto: ČTK

Zdeněk Smetana

Článek

Aktuální trendy animované tvorby představí mezinárodní soutěže, které se letos vedle soutěží celovečerních a krátkých filmů rozrostly i o soutěž studentských filmů. V soutěži celovečerních filmů se utká deset snímků, polovina pro děti, druhá pro dospělé.

Nesoutěžní část festivalu přináší retrospektivy významných osobností, kurátorské výběry, prezentace a přehlídky současné filmové a televizní tvorby pro dospělé i dětské diváky.

Osmaosmdesátiletý Zdeněk Smetana, tvůrce nezapomenutelných večerníčků Pohádky z mechu a kapradí nebo Rákosníček a hvězdy, dostane cenu za celoživotní dílo.

Diváci se seznámí s filmy Sylvaina Chometa (Trio z Belleville, Iluzionista), svou tvorbu osobně uvede legendární animátorka Caroline Leaf, dále Maria Procházková a Galina Miklínová.

Režisér Haiyang Wang představí nezávislou čínskou tvorbu a diváci se mohou těšit také na půlnoční filmová překvapení, evropské filmy nominované na cenu Cartoon d’Or nebo přehlídku loňských nejúspěšnějších celovečerních animovaných filmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám