Hlavní obsah

Století Miroslava Zikmunda na plátně

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři a půl roku vznikal unikátní dokument o dvou nejslavnějších českých cestovatelích, Jiřím Hanzelkovi a Miroslavu Zikmundovi. Unikátní proto, že Zikmund svěřil díky dlouholetému přátelství své celoživotní deníky režisérovi, spisovateli a cestovateli Petru Horkému jako podklad pro vznik filmu Století Miroslava Zikmunda.

Foto: Bioscop

Petr Horký s cestovatelem Miroslavem Zikmundem

Článek

Film ukazuje dva legendární cestovatele nejen jako slavné osobnosti, ale i v nových souvislostech. Činí tak prostřednictvím jejich přátelství, pohledem do soukromých až intimních sfér, na jejich rodiny, přátele a nepřátele i chyby, omyly a poučení, jež jim posléze umožnily odolat politickým tlaků a pronásledování.

Za roky společného putování je spojuje 110 tisíc kilometrů cest, 8,5 miliónu prodaných knih v 11 světových jazycích, čtyři celovečerní filmy, 147 dokumentárních televizních filmů. Je zde však mnoho dalších událostí, které se po mnoho let skrývaly pod povrchem. Miroslav Zikmund, muž s takřka fenomenální pamětí, si sedmdesát let vede deníky, které jsou nejen osobním svědectvím, ale také přesným dokumentem doby ve všech jejích společenských a politických proměnách.

Cestovatelé o Miroslavu Zikmundovi: Zvědavost je jeden z důvodů, proč člověka svět baví

Cestování

„Jak jsem poznával Miroslava Zikmunda jako člověka, jako chlapa, kterému se líbí ženy, ocení dobré víno nebo kvalitní valašskou slivovici, stále více jsem si uvědomoval, že jsem viděl řadu filmů o fenoménu Zikmund a Hanzelka. Mnohé byly dokonce velice oslavné, ale žádný z nich vlastně neukazoval, co to bylo za chlapy,“ říká Petr Horký, který natočil se Zikmundem více než třicet hodin jeho vzpomínek a komentářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám