Hlavní obsah

Zemřel herec Bob Hoskins

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Britský herec Bob Hoskins, kterého si diváci mohou pamatovat například z filmu Falešná hra s králíkem Rogerem, zemřel ve věku 71 let na zápal plic.

Bob Hoskins ztvárnil desítky filmových i televizních rolí

 
Článek

Bob Hoskins zesnul v úterý v nemocnici, obklopen rodinou, sdělil BBC jeho agent.

„Jsme zničeni ztrátou našeho milovaného Boba, zemřel minulou noc v nemocnici, obklopen blízkými. Žádáme, abyste respektovali naše soukromí, a děkujeme za vzkazy plné lásky a podpory,“ uvedla v prohlášení jeho žena Linda a děti Alex, Sarah, Rosa a Jack.

Foto: Profimedia.cz

Bob Hoskins

Bob Hoskins se narodil 26. října 1942 v britském Bury St. Edmunds. Nepocházel z umělecké rodiny a herectví si zkusil až po dvacítce. Propracoval se do Královské Shakespearovské společnosti a kolem třicítky se začal objevovat v televizních seriálech.

Popularitu mu přinesla gangsterka Dlouhý velký pátek (1980), kde si zahrál s Piercem Brosnanem a Helen Mirrenovou, objevil se i v hudebním filmu Pink Floyd: The Wall (1982) a již mohl začít pokukovat po Hollywoodu, kde se záhy proslavil.

Foto: Profimedia.cz

Bob Hoskins ve filmu Falešná hra s králíkem Rogerem

Gangstera si zahrál v roce 1984 v Cotton Clubu amerického režiséra Francise Forda Coppoly a svou stopu zanechal i v kultovní sci-fi Terryho Gilliama Brazil (1985).

Pak přišlo britské krimi drama Mona Lisa (1986), za které si vysloužil nominaci na Oscara a cenu Zlatý glóbus, a jeho asi nejpopulárnější film Falešná hra s králíkem Rogerem (1988), jenž kombinoval hraný a animovaný žánr.

Foto: Profimedia.cz

V kultovní sci-fi Brazil Terryho Gilliama

Drama z 2. světové války The Raggedy Rawney natáčel Hoskins ještě za komunismu v Československu a hrálo v něm i několik Čechů, film se však moc neproslavil.

Foto: Profimedia.cz

Bob Hoskins ve filmu Krásná pokojská s Jennifer Lopezovou

I v devadesátých letech a později dostával Hoskins řadu příležitostí (Nixon, Balto, Nepřítel před branami, Kapitán Jack, Krásná pokojská, Se slovníkem v posteli) šlo ale většinou o menší role, které se tolik nezaryly do paměti veřejnosti ani kritiky. Poslední známější film, kde hrál, byla komedie/drama Vyrobeno v Dagenhamu o tom, jak britské ženy v šedesátých letech bojovaly za rovnoprávnost v jedné továrně.

Bob Hoskins: Nejslavnější filmy

Falešná hra s králíkem Rogerem

Dlouhý velký pátek 

Cotton Club

Mona Lisa

Brazil

Nixon

Pink Floyd: The Wall 

V roce 2012 Bob Hoskins odešel ze světa filmu, protože trpěl Parkinsonovou chorobou.

Reklama

Výběr článků

Načítám