Hlavní obsah

Válečné běsnění očima Optimisty a Pesimisty

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu poprvé spatří diváci mezinárodní projekt, k němuž spojily síly pražské Národní divadlo a Vígszínház z Budapešti a který je očekáván jako divadelní událost sezóny.

Foto: Lucie Jansch

Soňa Červená a Vladimír Javorský při zkoušce inscenace 1914.

Článek

Jde o inscenaci 1914, kterou se souborem činohry ND připravil americký režisér Robert Wilson. Je věnována stému výročí zahájení první světové války a u jejího zrodu stála herečka Soňa Červená.

„Před dvěma lety, po premiéře Věci Makropulos v Národním divadle, jsme si se skladatelem Alešem Březinou řekli, že bychom opět rádi s Robertem Wilsonem spolupracovali. Zároveň jsme si uvědomili, že se blíží sté výročí roku 1914, který změnil svět, a začali jsme uvažovat, jak toto jubileum připomenout. Napadlo mě výjimečné drama Karla Krause Poslední chvíle lidstva, sedm set stránek kritiky, spílání a hrůzy. A Aleš přišel s Haškovými Osudy dobrého vojáka Švejka, úplně jiným pohledem na první světovou válku, přičemž se oba úhly pohledu výborně doplňují,“ řekla Právu o vzniku inscenace Soňa Červená.

Polaritu obou pohledů vyjadřují postavy Optimisty a Pesimisty v podání herců Václava Postráneckého a Vladimíra Javorského. Dále se v inscenaci objeví Soňa Červená, Taťána Medvecká, Eva Salzmannová, Ján Koleník, Filip Rajmont, Pavla Beretová a další.

V Národním divadle pracuje Robert Wilson počtvrté. V roce 2002 s operním souborem nastudoval Janáčkovu operu Osud, o osm let později inscenoval jeho Káťu Kabanovou, s činohrou pak Čapkovu Věc Makropulos. Inscenaci 1914 po Praze uvidí i diváci v Bratislavě, Linci, Budapešti, Karlsruhe a příští rok i v Portugalsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám