Hlavní obsah

Pro arte představuje neznámá díla české avantgardy

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro arte, první a zatím jediný český investiční fond, který investuje do klasiků českého moderního umění, představí veřejnosti 1. května výběr ze svých sbírek. Jednodenní výstava se koná od 9 do 17 hodin v sídle společnosti ve Vratislavském paláci v Praze (Tržiště 13) a nabízí díla Toyen, Josefa Šímy, Františka Kupky, Emila Filly, Jana Zrzavého či Alfonse Muchy.

Foto: Fond Pro Arte

Toyen: Ráj černochů (1925)

Článek

Řada z obrazů byla fondem zakoupena na mezinárodních aukcích a také vykoupena ze soukromých sbírek ve Francii a USA. Symbolem výstavy se stal raný Muchův obraz Flóra z roku 1892, dosud neznámé dílo, které fond získal loni v New Yorku.

Pro arte vlastní po necelých dvou letech působení na 300 uměleckých děl v hodnotě více než 120 miliónů korun. V současnosti má pět hlavních investorů s tím, že nejmenší vklad podílníků je stanoven na 125 tisíc eur. Díla má Pro arte deponována v trezorovém depozitáři České spořitelny a během pěti let by je chtěl nově zhodnotit na aukčním trhu.

Foto: Fond Pro arte

Alfons Mucha: Flóra (1892)

V současnosti se snaží získané obrazy a kresby zveřejnit a zpopularizovat, takže je pravidelně půjčuje na příležitostné výstavy. Ředitel fondu Pavel Chalupa, který studoval dějiny umění v Paříži, považuje investice do umění za zajímavější než investice do pozemků nebo zlata. Ze současného českého umění fond Pro arte vsadil na dílo sklářského výtvarníka Václava Ciglera, jehož velkou kolekci má ve svém portfoliu.

Reklama

Výběr článků

Načítám