Hlavní obsah

Haškovská inscenace 1914 může být současně humorná i děsivá

Operní pěvkyni a herečku Soňu Červenou, amerického režiséra Roberta Wilsona, spisovatele Jaroslava Haška a Karla Krause spojil mimořádný projekt s názvem 1914, jehož světová premiéra se uskuteční 30. dubna ve Stavovském divadle v Praze. Podoba inscenace se celý duben formovala na jevišti Stavovského divadla, další premiérové představení budou 2. a 11. května.

Článek

Rok 1914 je nevšední připomínkou 100. výročí vypuknutí první světové války, konfliktu, který změnil dějiny a životy lidí. Pro Wilsona, který byl i autorem scény a koncepce světelného designu, a autorku libreta a dramaturgyni Martu Ljubkovou byly inspiračními zdroji klíčový román české literatury Osudy dobrého vojáka Švejka Jaroslava Haška a protiválečný opus rakouského spisovatele Karla Krause Poslední chvíle lidstva. Autory námětu byli Soňa Červená a Aleš Březina, který k inscenaci napsal hudbu.

„Mělo by to být děsivé i směšné. První světová válka byla tragická událost. Abyste však mohli hrát jakoukoliv velkou tragédii, potřebujete komediální herce. Vezměte si Shakespearova Krále Leara. Když ho hrajete jen na vážno, nikdy nedosáhnete takového účinku, jako když se vám podaří diváky při králově umírání taky rozesmát,” uvedl Wilson v rozhovoru o zkouškách ve Stavovském divadle.

Červená, Medvecká, Javorský...

I proto hrají zásadní roli především scénické obrazy než dramatické situace a výrazná hudba. Hybateli děje jsou Optimista a Pesimista za dozoru věčného Času. Jednotlivé postavy ztvární Soňa Červená, Pavla Beretová, Taťjana Medvecká, Eva Salzmannová, Vladimír Javorský, Václav Postránecký, Enikö Eszenyi z maďarského divadla Vígszínhás, člen Slovenského národního divadla Ján Koleník a další herci.

„Před dvěma lety jsme se začali zabývat myšlenkou na projekt připomínající výročí první světové války. Velice jsme stáli o to, aby se režie ujal Robert Wilson. Kdyby to totiž režíroval Evropan, vždycky bude ovlivněn sentimentem. Ale Bob Wilson z dalekého Texasu je přesně ten odstup a přístup, který potřebujeme,” konstatovala Červená, která hraje postavu Času. S Wilsonem spolupracuje už 25 let.

Inscenace 1914 je uváděna v rámci Roku české hudby. Vzniká v koprodukci Národního divadla, Slovenského národního divadla, divadla Vígszínház z Budapešti s podporou ministerstva kultury a nadačního fondu Bohemian Heritage Fund.

„Spolupráce s budapešťským divadlem Vígszínház a se Slovenským národním divadlem činí z projektu podnik skutečně mezinárodní. Jméno režiséra je nepochybnou zárukou kvality, a zejména téma stoletého výročí od rozpoutání velké války, které jsme se posléze naučili říkat první světová... To vše jsou důvody, proč premiéru lze označit bez nadsázky za světovou,” konstatoval šéf činohry Michal Dočekal. Inscenaci podle něj čekají reprízy v Bratislavě, Budapešti, Linci, na festivalu v Karlsruhe a v roce 2015 v Portugalsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám