Hlavní obsah

Zpěvák Daniel Landa: Potřeboval jsem si odpočinout

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před rokem a půl při vyhlášení výsledků ankety Český slavík ve Státní opeře Praha odešel zpěvák Daniel Landa teatrálně ze šoubyznysu a stal se Žitem 44. Před několika týdny ale ohlásil návrat, byť pouze pro své potěšení.

Dan Landa o svém boxerském zápaseVideo: Právo, Novinky

 
Článek

Proč jste své tehdejší rozhodnutí přehodnotil?

Můj odchod souvisel s velkým projektem, který jsem plánoval. Žito 44 měl jako filmová figura se vším všudy zabrousit na půdu vrcholového sportu. Byl to velice nákladný projekt. Mým záměrem bylo strhnout pozornost investorů, protože to celé mělo stát kolem dvou set miliónů korun. To se mi ale zatím nepodařilo, takže jsem přistoupil k plánu B. Týká se hlavně mé transformace od hudebníka k motivačnímu kouči.

V době, kdy jsem prohlásil, že odcházím ze šoubyznysu, jsem byl po napsání Klíče králů fyzicky i psychicky nesmírně unavený. Potřeboval jsem si odpočinout, a mým štítem měl být Žito 44 a projekt s tím spojený, který se měl realizovat především v zahraničí. Dan Landa si potřeboval oddechnout.

K té transformaci už došlo?

Ještě není dokončená. Jejími mezníky jsou takzvané kejkle, činy, čili nabírání zkušeností. Mám za sebou jednu kejkli, což bylo potápění se se žraloky. Před námi je kejkle druhá, zápas s amatérským i profesionálním mistrem světa v thajském boxu Finem Riku Immonenem, který se uskuteční 12. června v Praze. Budu rád, když v ringu vydržím až do konce. Podstatné je, že si vyzkouším šestiměsíční život vrcholového sportovce se vším všudy, včetně tréninků a životosprávy. Není důležité, jak jednotlivé kejkle dopadnou. Důležité je absolvovat je. Dá mi to neuvěřitelnou spoustu zkušeností a poznatků, které jsou na transformační cestě potřebné.

Před svým odchodem ze šoubyznysu jste napsal muzikál Klíč králů, který ale byl uveden jako první díl. Budete v něm pokračovat?

Byl jsem tak vyčerpaný, že jsem se ke Klíči králů za ten rok a půl nikdy nevrátil. Teprve nedávno jsem měl sílu si ho poslechnout. Při střízlivém zhodnocení jsem dospěl k názoru, že není třeba psát druhý díl, spíše ten první dokončit. Myslím si, že mu k tomu reálně schází tak čtyřicet minut. Je tedy dost pravděpodobné, že ho někdy v budoucnu dokončím.

Proč jste vlastně uvedl nedokončený muzikál?

Kola šoubyznysu byla v tu dobu silnější než já. Měl jsem daný termín, ale bohužel jsem předtím onemocněl s nervovým systémem a došlo i k několika dalším negativním vlivům. Bylo toho na mě moc.

Po tehdejší zkušenosti jsem prohlásil, ať mi dají všichni se šoubyznysem pokoj. Bylo pro mě přijatelnější vystoupit z něho jako blázen, než se skutečně zbláznit.

Jak se s odstupem času díváte na způsob, jakým jste svůj konec v šoubyznysu oznámil? Stál jste tehdy na pódiu s černým kohoutem v ruce a mluvil dost chaoticky.

Chtěl jsem něco sdělit, ale měl jsem málo času, takže jsem trochu zazmatkoval. Ze zdravotních důvodů se mi špatně mluvilo a byly v tom velké emoce. Ale je to přece úplně jedno, pořád jsme byli na jevišti s rekvizitou v ruce a měla to být taškařice. A co jsem chtěl, jsem řekl.

Odpočinul jste si pak mimo šoubyznys?

Ano, velice. Cítím se lépe a lépe.

Začal jste psát nové písničky?

Nějaké už vznikly, to je pravda. Nekladu si ale jako cíl vydat nové album, a už vůbec ne vydat ho v nějakém termínu.

Před vámi je ale podzimní série pěti koncertů…

Těmi koncerty bych je chtěl pozvat na jeden velký, kam by jich mělo přijít co nejvíc. Nebude jich možná sto tisíc, ale čím víc, tím lépe, abychom si to mohli společně užít. Nachystal jsem je také proto, aby moji fanoušci viděli, že je má fyzická i psychická kondice perfektní.

Jaký velký koncert máte na mysli?

Jedná se o pokus o naplnění další kejkle. Příští rok bychom rádi uspořádali koncert s velkým pódiem a velkou show. Mělo by to být to největší, co na české hudební scéně kdy bylo. Koncerty letos na podzim nám napoví, jestli to má smysl a zda je reálné, že přijde tak velké množství lidí. Investice do tak velkého koncertu totiž bude obrovská.

Kdy a kde by se měl ten koncert konat?

Uskuteční se pod širým nebem, ale místo a termín zatím nejsou dány. Je nicméně zřejmé, že pokud se takový koncert odehraje, proběhne v letním období.

Uslyší fanoušci na vašich pěti podzimních vystoupeních něco nového?

Jak už jsem řekl, nějaké nové písničky vznikly a já bych je chtěl zazpívat. V době, kdy jsem se chystal na potápění se žraloky, vznikla skladba Lagu. Nyní, když se chystám na zápas v thajském boxu, napsal jsem píseň Uruz. Vznikají i další. Byť zatím nemám kompletní materiál na desku, myslím, že ji vydám. Nevím jen, jestli na podzim před pěti halovými koncerty, na konci roku anebo až v roce 2015.

Zdá se tedy, že začínáte tvořit…

Po Klíči králů jsem si myslel, že už nikdy nenapíšu ani notu a ani slovo textu. Teď to vypadá, že začínám opět tvořit. Mým záměrem ale je mít hudbu jako radost. Primární je cesta transformace k motivačnímu kouči. Tomu bych se chtěl v budoucnu věnovat především.

Žito Tour 2014

21. 11. Bratislava

23. 11. Ostrava

25. 11. Pardubice

27. 11. Brno

29. 11. Praha

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám