Hlavní obsah

Obraz od Zrzavého za 3 milióny nebo hodinky s kalkulačkou za 50 korun. Začal veletrh starožitností

– Praha
Novinky, bad

Na šedesát starožitníků a sběratelů starého umění vystavuje od čtvrtka do neděle své mnohdy drahocenné předměty na veletrhu Antique na Novoměstské radnici v Praze. Téma 33. veletrhu zní „Starožitnosti pro gentlemany a jejich dámy“. Návštěvníci si na 950 m2 mohou prohlédnout, a případně zakoupit, různé obrazy, dekorace i předměty denní potřeby.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obraz od Jana Zrzavého za 2,9 miliónu korun

Článek

Na veletrhu se dá narazit na širokou škálu návštěvníků i vystavovaných předmětů. Od sběratelů nábytku v biedermeierovském stylu po nadšence do odznaků, od obrazu Jana Zrzavého za bezmála tři milióny po hodinky s kalkulačkou za padesát korun.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Hodinky s kalkulačkou

Jiná podobná akce v ČR není

„V oblasti užitého umění není v České republice srovnatelná akce,“ říká Simona Šustková, viceprezidentka Asociace starožitníků, která akci pořádá. Ze zkušeností z předchozích veletrhů se podle Šustkové dá očekávat během čtyř dní prodej mezi 25 a 30 milióny korun. Věci, které se neprodají a poputují zpět do starožitnictví, však mají hodnotu až desetkrát vyšší.

Při zahájení veletrhu vybrala odborná komise jako nejlepší expozici výstavu asijského umění galerie Arcimboldo. Jako nejlepší exponát byla vyhodnocena olejomalba uznávaného českého malíře Stanislava Podhrázského „Tři dívky“.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Nejlepší exponát veletrhu podle odborné komise. Olejomalba 'Tři dívky' od Stanislava Podhrázského (1920-1999)

Nově se na veletrhu objevila numismatická sekce, kde si návštěvníci mohou nechat ocenit staré bankovky a mince. Stejně tak se mohou zastavit u stánku Asociace starožitníků a nechat si ohodnotit třeba šperky po babičce.

Výběr exponátů se drží tématu výstavy, takže gentlemani zde najdou různé zbraně, holicí i kuřácké potřeby. Dámské oko potěší množství šperků, hodinek, špiček na cigarety a dalších doplňků. Dále je možné si prohlédnout staré registrační pokladny z počátku 20. století, různé jídelní soupravy, formy na bábovky nebo hračky.

Foto: Marek Bádal

Egon Schiele, dvacátá léta 20.století

Výstava není zaměřena pouze na evropské umění. Lze zde najít předměty i 2000 let staré, z celého světa - od Asie po Jižní Ameriku.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Soška jonyeleni - Mali, polovina 20.století

Jak Novinkám sdělila Šustková, tento veletrh je ideální platformou pro setkání sběratelů, fanoušků dob minulých i normálních lidí, kteří si návštěvou mohou zpříjemnit jarní víkend.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám