Hlavní obsah

Podle Drtinové politici ovlivňují zpravodajství ČT, Šámal to odmítá

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokud budou radní České televize (ČT) voleni podle stranického klíče, budou vždy sloužit momentálně vládnoucí politické sféře a každý generální ředitel bude chtít být s politiky zadobře. To má neblahé účinky na fungování veřejnoprávní televize, respektive jejího zpravodajství. Uvedla to bývalá moderátorka zpravodajství ČT Daniela Drtinová ve svém vystoupení na konferenci nazvané Evropské standardy v médiích, která se konala v úterý v Senátu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Daniela Drtinová

Článek

Drtinová přirovnala nedávné spory dvaceti čtyř pracovníků zpravodajství o údajné cenzuře ze strany vedení redakce k velké televizní stávce z přelomu let 2000/2001. „Příčiny krize byly stejné tenkrát i dnes. A další krize přijde znovu, pokud nedojde ke změně volby radních,“ prorokovala Drtinová.

Ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal srovnání s krizí před třinácti lety odmítl a stál si za svým, že zpravodajství je nezávislé. „Připouštím dílčí chyby, ale důležité jsou trendy. Ukázat na ty špatné půjde jen ztěžka. Když dojde na faktické dokazování, v čem nejsme nezávislí a v čem jsme účeloví, výsledky se nedostavují,“ uvedl a dodal, že největší hrozbou pro veřejnoprávní média není politická, ale ekonomická situace.

Informoval, že od 1. května začne v ČT pracovat tzv. editoriální panel, jehož agenda bude veřejná. Měl by mít sedm členů a jejich prvním úkolem bude sestavit redakční kodex zpravodajství ČT. Panel by měl zamezit jakémukoliv ovlivňování obsahu zpráv ze strany šéfů ČT.

Reklama

Výběr článků

Načítám