Hlavní obsah

RECENZE: Retrospektivní výstava děl Káji Saudka

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kurátoři Ivo Binder a Libor Gronský připravili v Muzeu umění Olomouc retrospektivní přehlídku českého komiksového kreslíře Káji Saudka.

Foto: katalog výstavy

Práce Káji Saudka si nelze splést s jinými (Kdo chce zabít Jessii?, 1966).

Článek

Už ke konání výstavy zvolený rozlehlý prostor a jeho výtvarné řešení ukazuje, že organizátoři chtěli pojmout akci důstojně a zároveň měli na paměti, že i komiksové prvky začleněné zvenčí do výzdoby mohou divákovi atmosféru tohoto zvláštního uměleckého stylu ještě více přiblížit.

Už při vstupu k pokladně rudě zbarvené citoslovce „ruháááááááá!“, nalepené na podlaze, okamžitě vtáhne do komiksového děje, až kamsi mezi postavičky filmu Kdo chce zabít Jessii?. Podobné zhmotnělé výkřiky doprovázejí celou kolekci. Výtvarník si dal opravdu záležet a včlenil je i do bílé plochy dveří obou toalet.

Doprovodná výzdoba skvěle akcentuje vystavená díla. Saudkův talent roztahuje křídla opravdu doširoka

Od prvních dětských kresbiček sahá až k vycizelovaným filmovým plakátům, komiksovým seriálům, obalům desek, erotickým motivům nebo k návrhům na design automobilů.

Návštěvník ani neví, kam má dřív stočit své oči. Připadá si jako dítě, které zavřou na noc do cukrárny. Co vnímat dříve, aby nic neuniklo?

Unikne, neboť Saudkův smysl pro detail a jemnou ironickou vsuvku je opravdu vytříbený. Už jen práce, kterou si dal s vyobrazením tváří jednotlivých hrdinů.

Využil rysy své i svého bratra Jana, ale také zkarikoval obličeje hereckých či hudebních hvězd doby normalizace. Některým to prý nebylo po chuti a vydávání některých komiksů se snažily zabránit.

Nebyly samy, oficiální kruhy doby kulturního temna Káju Saudka nemohly vystát a jeho práce už vůbec ne. Jenže, jak už bylo výše poznamenáno, jeho talent měl tak olbřímí rozměry, že nebylo možné jej zničit.

Kája Saudek jako světový a (zatím) u nás ne zcela doceněný umělec ovlivňuje výtvarnou oblast dodnes. Inspiroval a stále inspiruje mnohé kreslíře či ilustrátory.

Jednoho z nich oslnil přímo na výstavě. Jakýsi mladík seděl těsně u jednoho ze Saudkových děl a pokoušel se ho nakreslit. Kdo ví, třeba o něm jednou uslyšíme my i svět.

Hommage a Kája Saudek/ Retrospektiva krále českého komiksu
Muzeum umění, Olomouc, do 18. května

Celkové hodnocení 95%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám