Hlavní obsah

Chantal Poullainová jako Kurtizána již v dubnu

Pražské Divadlo Ungelt uvede 24. dubna premiéru hry Kurtizána s Chantal Poullainovou v titulní roli. Jejího partnera Freda ztvární nový člen činohry Národního divadla Igor Orozovič, jeho matkou bude Regina Rázlová, pro kterou je tato role návratem na jeviště po dvaceti letech. Autorem dramatizace a režisérem je Pavel Ondruch.

Foto: Profimedia.cz

Chantal Poullainová

Článek

„Poprvé uvádíme dobový výtvarný milostný příběh. Poprvé byla v Ungeltu hra napsána na tělo naší herecké hvězdě. Poprvé se tu objeví dramatizace literární předlohy a poprvé bude naše představení režírovat jeho autor,” uvedl umělecký ředitel scény Milan Hein.

Sidonie-Gabrielle Colettová (1873-1954) situovala velkou část svého vrcholného díla včetně předlohy této dramatizace do období Belle Époque a stala se průvodcem po tajích francouzské kultury a společnosti počátku 20. století. Za svůj život vydala přes 50 románů, z nichž se největší pozornosti dostalo dvěma novelám o „drahouškovi” Fredovi.

Román Chéri (Drahoušek, 1920) je stejně jako většina jejího díla silně autobiografický. Nejen proto, že vychází z milostné zkušenosti s nevlastním synem, ale i proto, že celý koncept se nápadně přibližuje osobnosti samotné autorky. V popředí je příběh mladého požitkáře Freda. Ten vzplane láskou ke starší ženě, která ho spolu s jeho matkou vychovávala. Vášnivý vztah musí logicky skončit, neboť na konci prvního románu, stejně jako na konci dramatizace v Ungeltu, obě postavy pochopí, že jejich vztah není možný, ačkoli by si to přály.

„Je fascinující, jak může být 'nevysoká' zábavní literatura vysokou. Stačí, když umíte psát jako tato nekonvenční žena z přelomu století,” uvedl Ondruch, kterého znalost člověka, především ženy a lidské sexuality, a odzbrojující kombinace vtipu a romantiky šokovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám