Hlavní obsah

Mladí Britové zase kupují kazety. Připadají si originální

Novinky, Stanislav Dvořák

Podle čerstvého průzkumu stanice BBC si 10 procent mladých kupuje hudební magnetofonové kazety. Pak je sice většinou neposlouchají (ani nemají na čem), ale vystaví si je. Líbí se jim a připadá jim to originální.

Foto: Profimedia.cz

Kazety se vracejí. Ilustrační foto

Článek

Podle průzkumu, kterého se účastnilo 2030 lidí, si asi 57 % respondentů za minulý rok koupilo nějakou fyzickou nahrávku a jen 39 % si koupilo legální mp3 z internetu. Až 15 % Britů si koupí CD, vinyl nebo kazetu, i když vědí, že je nebudou poslouchat, což ukazuje, jak silná je lidská touha něco sbírat. Část lidí může chtít podpořit začínající umělce a někdo si třeba vinyly dává na zeď jako obrazy.

„V kazetách je momentálně jistá originální sběratelská hodnota, máme podezření, že velká část z nich jen leží na poličce a nikdo je nepouští,” řekl Maurice Fyles, který na průzkumu pracoval.

„Možná je to reakce na digitální svět”

Víc než polovina takových sběratelů dává přednost vinylu, 48 % CD a 23 % si ve skříňce oprašuje kazety. A nejsou to jen staří nostalgici, naopak na vlastnictví fyzického nosiče si podle ankety zakládají lidé mezi 18 a 24 lety.

„Snad je to reakce na digitální svět, ale fyzické nosiče, které jsme už řadili do historie, zase ožívají, fanoušci a sběratelé si žádají různé limitované edice,” dodal.

Spíše mladí jsou podle průzkumu zodpovědní i za dlouhodobě rostoucí prodej  gramofonových desek. Loni šla čísla opět nahoru. Jde o limitované edice současných kapel, ale často i o velmi staré kapely jako Pink Floyd, Rolling Stones, Led Zeppelin a různé jazzové a bluesové klasiky. Vesměs je to vysoce kvalitní nadčasová hudba a sbírání desek také rozhodně nepatří k levným koníčkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám