Hlavní obsah

Film Století Miroslava Zikmunda bude mít premiéru v září

Film nazvaný Století Miroslava Zikmunda bude mít premiéru v září. Snímek o cestovateli, který společně s Jiřím Hanzelkou objel celý svět, měl režisér Petr Horký téměř hotový v březnu, rozhodl se jej však ještě předělat.

Foto: Dorian Hanuš

Miroslav Zikmund

Článek

Premiéra měla být původně 22. dubna. „Film byl postříhaný a hotový začátkem března, bylo třeba ještě vyřešit některé produkční záležitosti. Začali však odpadat ze štábu lidé kvůli vážným rodinným důvodům, vázla licenční jednání. Dopřáli jsme si tedy čas, aby se lidé ve štábu dali dohromady, a sám sobě jsem si dal čas nad filmem ještě přemýšlet,” uvedl Horký. První uvedení filmu bude 2. září ve Zlíně, kde pětadevadesátiletý Zikmund žije. Premiéra bude 4. září v Praze.

Horký se vrací k částem filmu, které již byly hotové. Pomohl mu také dvoutýdenní pobyt na Špicberkách. „Zcela jsem si vyčistil hlavu,” poznamenal režisér, který nyní se spoluautorem scénáře Miroslavem Náplavou ve Zlíně pořádá již 18. ročník cestovatelského festivalu Neznámá země.

Celovečerní snímek má přiblížit Zikmunda coby člověka. Podkladem byly deníky, které si cestovatel denně píše již od svých šesti let. „O dvojici Hanzelka a Zikmund bylo natočeno tolik filmů, tolik knih napsáno, nikdo ale pořádně neví, co je ten Zikmund zač. Kdo ví, že dělal překladatele americkým a ruským armádám, když se osvobozovalo Československo, že byl přítomen popravě K. H. Franka, že jedna z jeho prvních lásek skončila v koncentráku? Spoustu lidí ten film překvapí,” uvedl Horký.

Po roce 1968 měli zákaz  

Režisér na filmu pracoval čtyři roky. „Dalo mi to moc. Jednak profesně, tohle je největší produkce, na které jsem kdy pracoval. Samozřejmě také lidsky, žádná otázka nebyla tabu, spoustu jsem se toho dozvěděl, bavili jsme se spolu o životě, to je asi největší dar,” poznamenal režisér. Snímek budou moci lidé vidět v obvyklé distribuční síti.

Zikmund s Hanzelkou navštívil přes 80 zemí, napsali dvacítku knih a ve světě proslavili bývalé Československo i vozy Tatra. První cestu podnikli v letech 1947 až 1950. Z jejich cest vzniklo mnoho rozhlasových reportáží, natočili kolem 150 krátkých a čtyři celovečerní filmy. Po srpnové okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968, kterou oba cestovatelé odsoudili, jim komunisté zakázali cestovat i publikovat.

Po pádu komunistického režimu se Zikmundovi podařilo splnit si cestovatelský sen a navštívit Austrálii, která z harmonogramu druhé výpravy vypadla. Opětovně se vydal i na Sibiř a Srí Lanku. V roce 1993 dostali Hanzelka se Zikmundem Cenu Egona Erwina Kische a v roce 1999 jim prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy. Zikmund také nedávno dostal čestný doktorát zlínské univerzity.

Reklama

Výběr článků

Načítám