Hlavní obsah

Ibrahim Maalouf přijede s dalšími třemi trumpetisty

Novinky,
Praha

Osmičlennou kapelu přiveze do pražského Paláce Akropolis v neděli francouzsko-libanonský trumpetista Ibrahim Maalouf. O den později vystoupí na Jazz Festu v Brně. Zvuku bude dominovat trubka, krom Maaloufa na ni hrají ještě další tři muzikanti, kteří se podílejí na výjimečném projektu Illusions. V 

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ibrahim Maalouf

Článek

Letos získal Maalouf francouzskou hudbení cenu Les Victoires jako nejlepší jazzový interpret a jeho nejnovější album Illusions francouzští kritici ocenili jako album roku v kategorii world music.

Maalouf ve své tvorbě spojuje tradice arabské hudby, která využívá čtvrttónů, s odkazem evropské klasiky a prvky rocku. Sám přiznává, že ho ovlivnili Led Zeppelin.

Maalouf, jehož rodiče i s ním utekli z Bejrútu za libanonské občanské války do Paříže, pochází ze vzdělané rodiny. Jeho strýc, světoznámý spisovatel Amin Maalouf, je nositelem prestižní Goncourtovy ceny, dědeček byl básníkem a muzikologem, matka je pianistka a otec Nassim Maalouf klasický trumpetista známý tím, jak upravil trubku pro potřeby arabské hudby. Po dva roky pracoval s nástrojáři z pařížské společnosti Henri Selmer, výsledkem byla trubka opatřená čtvrtým pístem.

Syn se pak vydal v otcových šlépějích. Na čtvrttónovou trubku sám hraje a v kapele ji využívá i Youen Le Can, který ji střídá s flétnou a dudami.

Reklama

Výběr článků

Načítám