Hlavní obsah

Prague Photo je rozcestník vizuálního umění

Právo, Jan Šída

Sedmý ročník festivalu Prague Photo 2014 se koná v pražském Kafkově domě. Ve čtyřech podlažích mohou návštěvníci vidět práce více než dvou stovek umělců. Někteří vystavují samostatně, jiní v rámci škol nebo galerií.

Foto: katalog výstavy

Prag Photo představuje erotické fotografie od anonymních autorů.

Článek

Přehlídka Prague Photo 2014 trvá do konce týdne a skládá se z výstavy i přednášek, prezentace škol nebo otevřených ateliérů. V rámci akce pokřtil kurátor a historik umění Tomáš Pospěch svou knihu Myslet fotografii, která mapuje tuzemský vývoj fotografie v letech 1938 až 2000 a Vyšší odborná grafická škola v Praze získala cenu poroty Young Award pro umělce do třiceti pěti let.

Kladem celé expozice je, že organizátoři postavili vedle sebe známá jména (Saudek, Chochola, Hanke nebo Vano) a téměř anonymní umělce z uměleckých škol. Člověk si tak může v klidu porovnat nejen vhodnost zvolených témat, ale také profesionální realizaci uměleckého záměru autora.

Foto: Václav Chochola

Excentrický malíř Salvdor Dalí na fotografii Václava Chocholy ( Salvador Dalí s modelem skeletu od A. Gaudího, paříž 1969)

A tak vedle sebe stojí osobní vizuální zpovědi studentů Institutu tvůrčí fotografie v Opavě a projekt Vintage Photography, který zobrazuje New York archaickýma očima. Reklamní práce studentů Školy Michael zase kontrastují s anonymní tvorbou neznámého sibiřského umělce, který si říká Něizvestnij chudožnik a je spojen s pražskou Artinbox Gallery. A jako bonbónek navrch si lze vychutnat reportáž pohledů z okna Jindřicha Hankeho či obrazové hrátky s excentrickým malířem Dalím Václava Chocholy.

Dnešní umělec však ví, že nestačí dílo jen vytvořit, ale také je třeba ho umět vhodně prezentovat veřejnosti. Novátorskou cestu ukázali studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni, kteří představení svých prací pojali jako varietně cirkusovou tombolu. Nechyběl pouťový vyvolávač ani hosteska v cylindru, které přetékaly vnady všemi směry a která rozdávala zájemcům čísla. A došlo i na ceny pro výherce, fotografie.

Prague Photo 2014 má pro fanouška umělecké fotografie jednu nespornou výhodu. Ukazuje mu na relativně malé ploše všechny zásadní cesty fotografického ztvárnění skutečnosti a umožňuje mu vyznat se v jednotlivých směrech či pojetích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám