Hlavní obsah

RECENZE: Captain America – Boj za záchranu světa je věčný

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od časů starého dobrého Noema, který na své arše jako první zachránil lidstvo před zkázou a nyní má svůj film s Russellem Crowem v titulní roli, je hrdinů, kteří bojují za záchranu světa, takřka nespočitatelné množství.

Foto: Falcon

Chris Evans jako Captain America.

Článek

Snad nejvíc jich pod svými křídly shromáždila společnost Marvel Studios, z jejíchž dílen vzešel i nejnovější, mimořádně akční Captain America: Návrat prvního Avengera.

Captain America, Thor, Hulk, Iron Man, Spider Man, X Men, Wolverine a další žili nejdříve jako komiksové postavy. Konkrétně Captaina Ameriku neboli Stevea Rogerse přivedl na stránky komiksu Joe Simon a Jack Kirby už v roce 1941.

Od té doby prošel až k dnešnímu hrdinovi v podání Chrise Evanse jistými změnami, ale pořád je to jeden ze superhrdinů čili Avengers. Jeden ze světa Marvelu, tedy lidí s nadpřirozenými schopnostmi, kteří se ale v určitých situacích musejí rozhodovat bez ohledu na ně. Vždycky jde o záchranu světa, o souboj dobra se zlem, a především o čirou akci, okořeněnou větším či menším nádavkem humoru nebo romantiky.

Captain America: Návrat prvního Avengera patří k těm, kde humoru je poskrovnu, akce má jednoznačně navrch a s velkou vážností pronášených proslovů na téma bezpečnost, svoboda a konflikty současného světa je třeba vyslechnout nad únosnou míru.

Děj navazuje na události z filmu Captain America: První Avenger, které se odehrávaly za druhé světové války. Ústřední postava se díky hibernaci nezměnila, Captain America se do současnosti přenesl stejně mladý, krásný a zdatný a jen setkání s dnes už vrásčitou stařenkou Peggy na (patrně) smrtelné posteli mu připomíná, jak ten čas letí.

To ale není to nejdůležitější. Hlavní je zachránit svět, který už zase ohrožují zlé síly. Po útoku na kamaráda z organizace S. H. I. E. L. D se Captain America společně s Black Widow (Scarlett Johanssonová, která ji hrála už ve filmu Avengers) snaží odhalit nebezpečné spiknutí a zároveň odrážet útoky nebezpečných zabijáků.

Film představuje v zásadě dobře odvedenou profesionální práci, která odpovídá požadavkům na současné marvelovky a posouvá je stále dál. Otázka je, kam až je vůbec myslitelné ve vynalézavosti soubojů, letů vzduchem, výbuchů a rychlých střihů, díky nimž jsou souboje místy značně nepřehledné, zajít. Zdá se, že tentokrát je to maximum. Ale to se nepochybně zdálo už mnohokrát. Navíc 3D technologie je zhola zbytečná, totéž, co vidíme s brýlemi, bychom užili i bez nich.

Marvelovky jsou navzdory věčně de facto stejným, přesněji řečeno stejně pitomým příběhům natolik vlastním životem žijící fenomén, že nic než profesní zdatnost od nich ani požadovat nelze. Koneckonců Iron Man 3 utržil přes 1,2 miliardy dolarů a stal se nejúspěšnějším filmem amerických kin roku 2013, ještě před ním Avengers s 207,4 miliónu dolarů za první víkend stanuli v čele všech premiérových tržeb v historii – a tak by bylo možné pokračovat. Z komerčního hlediska i z hlediska poskytnuté zábavy miliónům kluků všeho věku plní vrchovatě záměr, s nímž vznikají. A ti věční kluci se nemění a je jim už od časů hlavního editora původních komiksů Stana Leeho upřímně a srdečně jedno, jak chytrý nebo hloupý příběh komiksy a komiksové filmy vyprávějí. Hlavně když je v nich dost akce.

A o tom, jakou váhu tahle zábava má, svědčí třeba i to, že jednu z menších rolí v Captain America: Návrat prvního Avengera přijal sám velký Robert Redford.

Captain America: Návrat prvního Avengera
USA 2014, 136 min., režie: Anthony a Joe Russoovi, hrají: Chris Evans, Scarlett Johanssonová, Sebastian Stan, Frank Grillo a další.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám