Hlavní obsah

Španělsko slaví rok malíře El Greka

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narodil se na Krétě jako Doménikos Theotokópulos. Své malířské řemeslo zdokonalil při pobytu v Benátkách a v Římě. Ale největší proslulost získal pod přezdívkou El Greco ve Španělsku. Trvalým domovem se mu stalo Toledo, kde také v roce 1614 zemřel.

Foto: DPA

Výstava El Greca probíhá v Museu de Santa Cruz v Toledu.

Článek

Čtyři sta let od té události si nyní připomíná výstavou stovky obrazů španělské Toledo. Většina je soustředěna na výstavě Řek z Toleda v bývalém špitálu Svatého kříže - dnes Museu de Santa Cruz. Až do 14. června tam díla El Greka zapůjčila muzea umění z USA, Itálie, Řecka, Dánska, Francie, Velké Británie, Ruska a Španělska. K výstavě je připravena speciální trasa po Toledu, která představí El Grekovy oltářní malby v prostředí kostelů, kaplí a klášterů.

Muzeum Prado v Madridu k tomu do 29. června divákům představuje bohatou El Grekovu knihovnu. Na svou dobu vlastnil obsáhlou kolekci prvotisků i rukopisů, měl antické vědecké spisy i Vasariho životopisy slavných italských umělců.

Foto: Profimedia.cz

El Greco: Laokón

Další výstavy

Muzeum sochařství ve Valladolidu nabízí od 29. dubna do 27. července výstavu o tom, jak se současné umění inspiruje El Grekem a jeho dramatickým malířským rukopisem, v madridském Pradu bude od 24. června do 5. října výstava o vztahu Picassa, Pollocka, Cézanna a Maneta k El Grekovi. Oslavy završí výstava v Toledu o El Grekovi a užitém umění, která potrvá od září do prosince.

Možná by nebylo od věci, kdyby se odkaz El Greka připomenul i v Česku. Byl to totiž roudnický rodák Max Dvořák, který zapomenutého tvůrce na začátku 20. století znovu objevil nejen pro dějiny umění, ale i pro moderní malíře, zejména středoevropské expresionisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám