Hlavní obsah

Kompilace připomene deset let od úmrtí Zicha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedožité 65. narozeniny zpěváka a skladatele Karla Zicha, které připadají na 10. června, a také desáté výročí jeho tragického úmrtí připomene trojalbum s názvem Paráda. Kompilace z edice Zlatá kolekce kromě nejznámějších skladeb obsahuje i čtyři nikdy nevydané a 17 poprvé na CD vydaných písní, informoval Zdeněk Brouček ze Supraphonu. Zich tragicky zahynul na dovolené na Korsice 13. července 2004.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Karel Zich

Článek

Na prvním CD Láska jménem Elvis (& spol.) jsou Zichovy nahrávky písní ze zpěvníku Elvise Presleyho a dalších dobových či pozdějších zahraničních interpretů. Zajímavostí na tomto disku je mimo jiné nová nahrávka skladby In The Ghetto, kterou Zich původně nazpíval s textem Františka Novotného se Spirituál kvintetem na jaře roku 1971, ale s nastávající normalizací ji musel vydat pod názvem Černošské ghetto.

„Cenzura totiž zcela neomylně zasáhla, to aby bylo hned všem jasné, o jaké ghetto jde. My jsme přece v žádném ghettu nežili, to v ghettu žili jen utlačovaní američtí černoši! Když jsem v roce 2002 připravoval se Zichem jeho kompilaci The best of/ Není všechno paráda pro tehdejší výběr skladbu pohotově ve studiu Michala Davida natočil znovu. Pohříchu syrově a s báječným vlastním kytarovým doprovodem. Koho by napadlo, že to nakonec bude, shodou tragických okolností, jedna z vůbec posledních Karlových studiových nahrávek?” uvedl autor kompilace Miloš Skalka.

Alenka v říši divů

Druhé CD výběru Paráda přináší Zichovy největší hity, jako jsou Alenka v říši divů nebo Máš chuť majoránky. Třetí CD s podtitulem Ve dvou, ve třech... přináší mimo jiné známý Zichův duet Mosty s Lenkou Filipovou i méně hrané duety s Vlaďkou Prachařovou.

Karel Zich se narodil 10. června 1949 v Praze. Pocházel z hudební rodiny. Studoval kompozici na Státní konzervatoři v Praze. Na kytaru začal hrát od 12 let a po celý život byla nedílnou součástí jeho vystoupení. Na Karlově Univerzitě vystudoval obory estetika-sociologie, byl doktorem filozofie. V letech 1964 až 1965 působil ve skupině Framus, v letech 1969 až 1973 byl členem Spirituál kvintetu.

V roce 1974 začala jeho sólová kariéra. Dva roky nato vydal svoji debutovou desku Dům č. 5. V polovině 70. let skončil v anketě Zlatý slavík na 4. místě. V roce 1979 založil doprovodnou skupinu Flop. Natočil 15 alb, složil i hudbu k několika filmům a byl i autorem skladby pro fontánu v Mariánských Lázních.

Reklama

Výběr článků

Načítám