Hlavní obsah

Pocta Amy Winehousové s jejím bývalým kytaristou zazní v ČR

Novinky, Stanislav Dvořák

Předčasně zesnulou britskou zpěvačku Amy Winehousovou připomene koncertní program, ve kterém vystupuje její bývalý kytarista Robin Banerjee nebo pianista Federico de Vittor, který hrál mimo jiné s jednou z největších hvězd mladé generace jazzu Gregorym Porterem. Koncerty se chystají v Praze, Brně, Olomouci a Hranicích.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Zpěvačka Amy Winehousová na archivní fotografii

Článek

Robin Banerjee s Winehousovou koncertoval a podílel se také na CD Back To Black Deluxe a DVD Amy Winehouse Band Live In London. Na koncertech hraje její hity i své vlastní jazzové a soulové skladby a mezi své vzory počítá třeba George Bensona, Donnyho Hathawaye a Arethu Franklinovou.

Banerjee hrál mimo jiné s Jazz Jamaica, Hughem Masekelou, Rox nebo s kubánským zpěvákem Osvaldem Chacónem. Založil také vlastní projekty, které se jmenují Soundbeat Trio a Motif Ska/Jazz.

Klavírista Federico de Vittor studoval na brooklynské konzervatoři a v New Yorku spolupracoval s jazzmany jako Dion Parson, Ron Blake, Tommy Campbell a Gregory Porter. Minulý rok nahrál první album svých vlastních skladeb.

Zpívat bude Sisa Fehérová, zpěvačka a skladatelka z Košic, která se zaměřuje na blues a jazz. Vystudovala VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze a nyní studuje na na Guildhall School of Music & Drama v Londýně. Vystupuje s kapelou Pitch Bender (jazz/soul/alternative) nebo s kvartetem Fehero Rocher (jazz/blues/alternative).

Zazářila a zemřela 

Legendární zpěvačka Amy Winehousová zemřela v pouhých 27 letech. Krátce poté, co se stala jednou z největších hudebních hvězd světa, byla 23. července 2011 nalezena mrtvá ve svém domě v Camdenu v severním Londýně. Podle policie byla opilá, ale neměla v těle žádné jiné drogy. Problémy s alkoholem ji provázely téměř celý život. Když v roce 2006 vydala druhé album Back to Black, odkazující k šedesátým létům, vyvolalo ve světě retro-soulovou mánii. Jakmile zemřela, stalo se nejprodávanějším britským albem 21. století.

První koncert ze série Amy Winehouse Tribute se koná v pražském Experimentálním prostoru NoD 12. dubna od 20:00, další proběhnou 14. dubna v Olomouci (S-Cube), 19. dubna v Brně (Fléda) a 20. dubna v Hranicích (Divadlo Stará Střelnice).

Amy Winehouse Tribute:

12.4. Praha - Experimentální prostor NoD 20:00

14.4. Olomouc - S-Cube 20:00

19.4. Brno - Fléda 20:00

20.4. Hranice - Divadlo Stará Střelnice 20:00

Po vystoupení zahraje v Praze, Olomouci a Brně DJ Mr. Funky Machine v doprovodu živých kláves Anara Keytarmana. Vstupenky na koncert v ceně 200 Kč jsou v předprodeji prostřednictvím webu Ticketportal. Předprodej v NoD každý všední den od 16 do 20 hodin v NoD.

Reklama

Výběr článků

Načítám