Hlavní obsah

Knihkupci v úterý zahajují kampaň Knihy bez DPH

Přes 300 knihkupectví se přihlásilo ke kampani Knihy bez DPH. Startuje dnes a vyvrcholí 23. dubna, kdy někteří knihkupci slibují, že dají při nákupu patnáctiprocentní slevu na knihy. Právě patnáctiprocentní daň z přidané hodnoty se nyní na knihy vztahuje a kampaň má apelovat na politiky, aby DPH snížili.

Foto: Profimedia.cz

23. dubna někteří knihkupci slibují při nákupu patnáctiprocentní slevu na knihy.

Článek

Jeden den bez DPH vyhlásil Svaz českých knihkupců a nakladatelů u příležitosti Světového dne knihy a autorských práv. Zástupci svazu uvádějí, že přihlášené tři stovky knihkupců dohromady reprezentují většinu knižního trhu a další se přihlašují. V Česku je přes 600 kamenných knihkupectví se všeobecnou nabídkou (z toho 187 v rámci řetězců) a zhruba 50 knihkupectví specializovaných. Knihy jsou také součástí nabídky většiny hypermarketů.

Zástupci pořádajícího svazu se domnívají, že postupné zvýšení DPH z původních pěti procent až na současnou mez přineslo v případě knih i tisku jen nepatrné finance do státního rozpočtu, avšak za cenu dlouhodobých ztrát na poli vzdělanosti a kultury. Podmínky pro vydávání knih v ČR se podle odborníků staly téměř nejhoršími nejen v Evropské unii, ale i ve srovnání s ostatním světem. Z edičních plánů nakladatelů prý často mizí tituly náročné na přípravu, investice a návratnost, "které v plné míře naplňují poslání knihy jakožto jedinečného nosiče myšlenek, názorů, historické paměti i uměleckého vyjádření".

Průměrná cena knihy v ČR je podle statistik svazu neměnná asi tři až čtyři roky, činí 230 až 240 korun. Poslední údaje svazu jsou za rok 2012, kdy si Češi koupili knihy za přibližně 8,2 miliardy korun. Je to o miliardu více než v předchozím roce, rozdíl v objemu knižního trhu byl způsoben právě kritizovaným zvyšováním DPH. Z konečné ceny knihy činí podle svazu knihkupecký rabat průměrně 34 procent, v případě zahraničních knih je to 30 procent a v případě učebnic průměrně 27 procent.

Snížení DPH na knihy slibovali před volbami mimo jiné sociální demokraté i KDU-ČSL. Vláda vzešlá z voleb má tento závazek v koaliční smlouvě.

Snížení nynější patnáctiprocentní sazby DPH pro periodický tisk od příštího roku žádá Unie vydavatelů. V pondělí se kvůli tomu písemně obrátila na premiéra Bohuslava Sobotku, některé ministry jeho vlády a další politiky. V dopisu uvádí, že vítá nynější diskusi o snížení sazby pro některé produkty, jako jsou léky, dětské pleny, nenahraditelná dětská výživa a knihy, podle vydavatelů by ale prý mezi nimi neměl chybět ani tisk.

Reklama

Výběr článků

Načítám