Hlavní obsah

Obrazy krásy a spásy

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní galerie v Praze připravila částečně redukovanou reprízu výstavy Obrazy krásy a spásy, která byla letos senzací v Západočeské galerii v Plzni. Představuje významná díla pozdně gotického umění v jihozápadních Čechách, kde se v 15. a 16. století těžilo zlato, čile se obchodovalo s Bavorskem a Rakouskem a svoje reprezentační sídla tam měli aristokratické rody vládnoucí v zemi za nepřítomného krále.

Foto: Právo - Peter Kováč

Svatá Markéta z Kašperských Hor od Mistra zvíkovského Oplakávání.

Článek

Nejzajímavější je především konfrontace děl dvou výjimečných anonymních řezbářů z první čtvrtiny 16. století Mistra Oplakávání Krista ze Zvíkova a Mistra Oplakávání Krista ze Žebráku. Dvě slavná Oplakávání, po nichž jsou oba tvůrci provizorně pojmenováni, patří k vrcholným dílům pozdní gotiky v Čechách a v Národní galerii jsou spolu představena vůbec poprvé, a to díky pochopení a podpoře zapůjčovatelů.

Mezi objevy výstavy patří také reliéfy z hlavního oltáře děkanského kostela v Klatovech s náměty z Kristova dětství, které si v roce 1521 v bavorském Pasově objednala klatovská městská rada. Připomenuta je také reprezentativně tvorba Mistra chudenického oltáře, významné osobnosti českého malířství z doby Albrechta Dürera. Škoda, že citelně chybí zápůjčky ze zahraničí.

Výběr deskových obrazů, soch a reliéfů z českých soukromých i státních sbírek je představen veřejnosti ve Šternberském paláci v Praze na Hradčanském náměstí. Výstava potrvá do 6. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám