Hlavní obsah

Grand Prix Febiofestu putuje do Švédska za film Domov

Vítězem letošní soutěže o Grand Prix festivalu Febiofest je švédský snímek Domov Maximiliana Hulta, natočený v islandské koprodukci. Rozhodla o tom 33členná porota, jejímž čestným předsedou byl oscarový kostýmní výtvarník Theodor Pištěk, řekl mluvčí této mezinárodní přehlídky Pavel Sladký. Od 20. března uvedla 141 filmů z šesti desítek zemí, které zhlédlo 61 500 diváků.

Foto: Febiofest

Hrdinové filmu Domov Maximiliana Hulta

Článek

Domov je romantická tragikomedie, která lehce poťouchlým okem sleduje mezilidské vztahy. Hult jako debutující režisér i scenárista v ní podle verdiktu poroty dokazuje obratné vyprávěcí schopnosti se smyslem pro detail. Jde o příběh sedmadvacetileté dívky, která netuší, že má ještě prarodiče. Když jí matka sdělí, že její dědeček právě zemřel, racionálně uvažující a odměřená dívka se vydá na pohřeb. Po setkání s babičkou, která se se ztrátou vyrovnává těžce a netradičně, se rozhodne na venkově zůstat.

Soutěž Nová Evropa se konala posedmé za účasti tuctu prvních a druhých snímků talentovaných filmařů z evropských zemí. Český zástupce mezi nimi chyběl. Loni zvítězilo drama Rufuse Norrise Rozbitý svět, vyhlášené nejlepším britským nezávislým filmem roku 2012. I letošní vítěz Febiofestu byl už oceněn na mezinárodních festivalech. V Pusanu loni získal Cenu diváků, na MFF v Mannheimu-Heidelbergu obdržel Cenu ekumenické poroty.

Ocenění v Praze je spojeno s odměnou 5000 eur (137 000 korun); stejnou částku získá případný český distributor, který snímek uvede do kin.

Reklama

Výběr článků

Načítám