Hlavní obsah

Kouzelný svět dvojice Elfman - Burton

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský pobyt dvou hvězd hollywoodského filmu – režiséra Tima Burtona a hudebního skladatele Dannyho Elfmana – začal v úterý ve vyprodané Smetanově síni koncertem, jenž na dvě hodiny proměnil sál v místo surrealisticko-pohádkových vizí obou tvůrců.

Vedle hudby poutala během koncertu pozornost posluchačů velkoplošná projekce režisérových skic a ukázek z jeho výtvarně opulentně pojatých filmů plných podivných postaviček. Na snímku zleva Danny Elfman a Tim Burton po koncertě.

Článek

Usazeni v primátorské lóži sledovali oba hosté spolu s nadšenými diváky, z nichž někteří přišli v kostýmech napodobujících hrdiny jejich filmů, koncert Českého národního symfonického orchestru řízeného jejich přítelem, americkým dirigentem Johnem Maucerim.

Jarní galakoncert festivalu Proms uvedl jejich projekt spojující Elfmanovu hudbu s ukázkami z Burtonových filmů. Ty byly promítány spolu s jeho grafickými návrhy na obrazovku nad pódiem. A protože bylo i barevně nasvíceno, vizuální dojem obohatil celkový dojem.

Praha jako čtvrté místo na světě slyšela od úvodního Karlíka a továrny na čokoládu hudbu celkem ze čtrnácti snímků dvojice. V nich ČNSO jako dlouholetý specialista na filmovou hudbu odvedl pozoruhodný výkon.

Elfmanovy kompozice totiž nejsou jednoduché, mísí extravagantní partie s melodickými, střídá se v nich hororový svět s cikánskými či ruskými melodiemi, využívá poprockových idiomů, elektroniky. Se spoluúčastí Českého filharmonického sboru Brno, jenž byl s výjimkou Mrtvé nevěsty odkázán většinou na vokalízový zpěv, se oběma souborům podařilo vytvořit svět Burtonových tajemných vizí v Elfmanově nápaditém zhudebnění dokonale.

Nadchla především část s hudbou ze Střihorukého Edwarda, ve které se publiku dostalo i překvapení v houslovém (i hereckém) výkonu americké sólistky Sandry Cameronové ve filmovém kostýmu.

Při poslední skladbě před přídavky se objevil na pódiu i sám Elfman a zazpíval delší partii z Ukradených Vánoc. Při dalších přídavcích (z Alenky v říši divů a opět Ukradených Vánoc) se k němu pěvecky přidal i dirigent Mauceri. Na úplný závěr se publikum dočkalo i režiséra Burtona – a ten spolu s Elfmanem a dirigentem poděkoval ČNSO za nádherný večer.

Náhoda způsobila, že po pondělním koncertu s orchestrem San Francisco Symphony se další den dostalo ve stejném sále na další kalifornské veličiny. Jejich koncert potvrdil, že filmová hudba v podání velikánů je fenoménem současnosti.

Tim Burton

V domě U Kamenného zvonu v rámci své pražské návštěvy zahájí nově koncipovanou výstavu své výtvarné tvorby. Expozice, která se uskuteční od 28. března do 3. srpna, představí několik set kreseb, maleb, fotografií, skic a sochařských instalací. Organizátorem Burtonovy výstavy je Art Movement s Galerií hlavního města Prahy pod kurátorským vedením Jenny He a ve spolupráci s Tim Burton Productions. Sonda do díla surrealistického pohádkáře poskytne poprvé v historii jeho více než čtyřicetileté umělecké dráhy české veřejnosti ojedinělou příležitost k setkání s celým bohatstvím jeho hororových a zároveň humorně zbarvených světů. Jeho předchozí výstavu viděli poprvé v roce 2009 návštěvníci newyorského Muzea moderního umění, kde ji během pěti měsíců zhlédlo přes 800 tisíc lidí.

Takže jediným záporem tohoto gala byla až příliš rigidní bezpečnostní opatření, na která nejsme u podobných koncertů zvyklí.

Reklama

Výběr článků

Načítám