Hlavní obsah

Kati Outinenová je herečka s pokerovou tváří

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poctu finské herečce Kati Outinenové vzdává letošní Febiofest přehlídkou jejích starších filmů i premiérou česko-finské koprodukční novinky Láska, soudruhu, romantické komedie odehrávající se v Helsinkách roku 1962. Jejím partnerem je Miroslav Etzler.

Foto: ČTK

Finská herečka Kati Outinenová se představí ve filmech na Febiofestu.

Článek

Outinenová odstartovala kariéru v roce 1980 snímkem Živote, tady jsem. Na ten také na setkání s novináři zavzpomínala. „Když jsem se podívala na seznam filmů, které Febiofest uvádí, v první chvíli jsem si nevybavila, že tenhle je také můj,“ řekla.

„Vzápětí mi došlo, jak jsem ještě jako studentka přišla na konkurz a oni mi řekli, že nejsem typ, který hledají, že potřebují obdařenou blondýnu. A jak mi pak za tři měsíce zavolali, že by přece jen potřebovali někoho, kdo umí hrát. Mám ten film ráda, myslím, že velmi pravdivě zobrazuje drsnou realitu tehdejších Helsinek a vyjadřuje generační pocit tehdejších mladých lidí,“ dodala.

Outinenová, která byla v Praze nedávno na udílení Českých lvů (byla nominovaná za výkon ve filmu Klauni), je ale známá především jako představitelka svérázných hrdinek filmů Akiho Kaurismäkiho Stíny v ráji, Hamlet podniká, Mraky odtáhly a řady dalších. Díky těmto má také pověst herečky s neproniknutelnou, pokerovou tváří.

„To je Kaurismäkiho styl. Vždy ho požaduje a ostatní ho pak po mně chtějí také. Asi je to jejich chyba,“ poznamenala.

Reklama

Výběr článků

Načítám