Hlavní obsah

Poslanci zvolili do Rady České televize Hindlse z VŠE i komunistku Levou

Právo, jp
Aktualizováno

Poslanecká Sněmovna zvolila ve středu šest nových radních České televize, kteří poprvé zasednou na veřejném jednání rady ve středu 9. dubna.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Ivana Levá

Článek

Stali se jimi redaktor Českého rozhlasu a Svobodné Evropy, za minulého režimu exilový redaktor čs. redakce BBC v Londýně, Jan Bednář (dostal 148 hlasů), dále filozof, publicista a pedagog Univerzity Karlovy Michael Hauser (obdržel 133 hlasů), třetím novým radním je člen Etického panelu České televize a do ledna rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Richard Hindls (124 hlasů). Ten stál také u zavádění televizního měření sledovanosti pomocí peoplemetrů.

Zvolen byl i redaktor deníku Referendum Vratislav Dostál (obdržel 123 hlasů). Předposledním nováčkem v radě bude bývalý redaktor časopisu Mladý svět a také bývalý ředitel společnosti Reader’s Digest Luboš Beniak (dostal 90 hlasů). Jedinou ženou v radě se stala bývalá členka mediální komise Sněmovny, pedagožka a bývalá poslankyně KSČM Ivana Levá (obdržela 89 hlasů).

Novými členy Rady Českého rozhlasu (ČRo) se stal bývalý šéf rozhlasové stanice ČRo 2 a hudební odborník Jiří Vejvoda a hudební badatelka Hana Dohnálková.

Druhé kolo nerozhodlo, bude nové výběrové řízení

Třetí nováček do Rady ČRo zvolen nebyl, protože 2. kolo hlasování nedopadlo příznivě ani pro evangelického faráře Miloše Rejchrta, ani pro olympionika Václava Chalupu. Sněmovna vyhlásí nové výběrové řízení.

Z druhého kola měl vzejít i nový člen(ka) Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Poslanci rozhodovali mezi Janou Kasalovou (prosazuje ji Hnutí ANO), která pracovala ve vedoucích funkcích na Primě a v České televizi a několikrát usilovala o post generální šéfky České televize, a Václavem Menclem, bývalým poslancem a předsedou Volebního výboru Sněmovny, kterého prosazuje ODS.

Nový konkurs bude vyhlášen i na jedno volné místo v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Ani zde neprošel v 2. kole hlasování žádný kandidát. Jana Kasalová i Václav Mencl neobdrželi patřičný počet bodů, co mělo být 86 hlasů. Kasalová dostala od poslanců 78 hlasů a Mencl 80 hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám