Hlavní obsah

Mos Def vystoupí ve čtvrtek v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jedna z nejvýraznějších osobností dnešního hip hopu Mos Def alias Yassin Bey vystoupí ve čtvrtek v pražském Lucerna Music Baru. Má osobitý projev a současně je hudebně nápaditý a nebojí se experimentovat. Nesází na nablýskanost a drží se názoru, že jde o hudbu ulice, městský folklór dneška.

Foto: LMB

Mos Def

Článek

Mos Def, který se narodil v roce 1973 jako Dante Terrell Smith, patří ke druhé generaci rapperů, která nastoupila v polovině devadesátých let. Než se vydal na sólovou kariéru, spolupracoval s De La Soul a Da Bush Babees. Pak dal s Talibem Kwelim dohromady Black Star, která vydala album v roce 1998. To se stalo inspirující klasikou. O rok později vyšlo prvé sólové Mosovo album Black On Both Sides.

Druhá deska The New Danger z roku 2004 už nabízela širší záběr. Mos Def na ní nenabízel jen hip hop, ale okořenil ho soulem, blues a rockem. Spolupracoval na ní s hardcorovými Bad Brains i rockovými Living Colour. To nastartovalo jeho mimořádně úspěšnou kariéru. Písně Sex, Love and Money a B-Side získaly nominace na ceny Grammy.

Kromě vlastní tvorby, v níž neustává, Mos Def spolupracoval s největšími hvězdami žánru, jako jsou Kanye West nebo The Roots.

Než se prosadil na hudební scéně, věnoval se Mos Def herectví. Ve čtrnácti se objevil v televizním filmu God Bless the Child. Největší úspěchy měl jako partner Billa Cosbyho v jeho detektivním pořadu The Cosby Mysteries. V dalších filmech většinou hrál rappery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám