Hlavní obsah

Uhde skončil v Radě ČT s pocitem ukřivděnosti

Právo, jp

Tři z pěti radních České televize, kterým končí posledního března mandát, se s prací v tomto orgánu rozloučili ve zlém. Hlasovali na středečním jednání proti přijetí výroční zprávy o činnosti ČT za loňský rok. Zpráva však byla přijata, protože zbytek rady (jedenáct členů) ji odsouhlasil. Ta nyní odejde ke schválení volebnímu výboru Sněmovny a poté plénu dolní parlamentní komory.

Foto: Petr Horník, Právo

Milan Uhde (druhý zleva)

Článek

Končící předseda Rady ČT Milan Uhde dal svým hlasováním najevo zklamání, že rada měla v lednu jiný názor na řešení stížnosti moderátorky Daniely Drtinové a spol. týkající se údajné cenzury ve zpravodajství ČT. On sám se cítí dotčen tím, jak Události  informovaly 8. ledna o závěru šetření na radě.

„Předseda rady byl zachycen, jak zdviženou pravou rukou dává najevo, že se ztotožňuje s postojem rady. Byla tím hrubě zkreslena pravda. To, co sdělovala obrazovka, byla něco jiného než to, co se na schůzi odehrálo," řekl Uhde.

V jeho emotivním projevu zaznělo, že „selhala Rada ČT, selhal generální ředitel“. Padla dokonce i slova o „vojenském řízení organizace“ a o „zpupné manipulaci“.

Ke kritice předsedy se přidal rovněž končící spisovatel a kolega z PEN klubu Antonín Bajaja a radní Radek Mezuláník, který byl na jednáních rady vždy a zásadně proti jakémukoliv rozhodnutí či konání generálního ředitele ČT Petra Dvořáka. Ve středu například označil prezentaci Dvořáka pro členy volebního výboru za „téměř goebbelsovsky propracovanou demagogii a mystifikaci“, která podle něj zkresluje dění v ČT a zatajuje údaje o činnosti televize.

V Radě kromě zmíněných tří členů končí ještě místopředsedkyně rady Dana Eklová a člen Jiří Presl. Volební výbor ve středu rozhodl, že posledním postupujícím do volby Rady ČT bude děkan Fakulty sociálních věd UK Jakub Končelík. Nahradí Daniela Váňu, který se stal ředitelem komunikace Hnutí ANO a na volbu do Rady ČT sám rezignoval. Sněmovna bude o nových radních rozhodovat pravděpodobně příští středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám