Hlavní obsah

Na podzim se do Prahy vrátí písničkářka Joan Baezová

Proslulá americká písničkářka Joan Baezová, která se svojí hudbou po celý život angažuje v mírovém hnutí i proti nejrůznějším totalitním režimům, vystoupí 16. října v pražské Lucerně. Dlouholetá přítelkyně Václava Havla, která se zastávala také politických vězňů v bývalém Československu, v metropoli zazpívá v rámci evropského turné, na kterém propaguje kompilaci nazvanou Diamantes, informovala Kateřina Dědková. Vstupenky v cenách od 990 do 1790 korun budou k dispozici od 19. března.

Foto: Repro ČT, Novinky

Joan Baezová

Článek

Od pádu komunismu se Joan Baezová vrátila do Prahy mnohokrát. Naposledy před dvěma lety, kdy debatovala o lidských právech ve zcela zaplněném pražském baru Krásné ztráty. Setkání zorganizované společností Forum 2000 zpěvačka také využila k autogramiádě českého vydání svojí knihy Můj hlas je dar (Vzpomínky). Během návštěvy se také v Praze zúčastnila průvodu několika stovek lidí u příležitosti ročního výročí Havlova úmrtí. Na Hradčanském náměstí zazpívala slavný spirituál We Shall Over Come, který mají mnozí neodmyslitelně spojený s přelomovými událostmi roku 1989.

Baezová při svém posledním pobytu v metropoli také vystoupila jako host koncertu skupiny Monkey Business, která na svém posledním albu Happiness of Postmodern Age nabízí i coververzi písně Baezové Diamonds and Rust. Autorka si i na desce zazpívala spolu se skupinou a podílela se na dalších vokálech.

Partnerkou Dylana

Americká zpěvačka a písničkářka se narodila 9. ledna 1941 v New Yorku. První veřejná vystoupení absolvovala ještě během studií na umělecké fakultě univerzity v Bostonu. Její debutové eponymní album vyšlo v roce 1960 a úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Do dnešního dne vydala přes 30 nahrávek, stala se inspirací pro řadu hudebníků, z nichž nejednomu také v hudební kariéře osobně pomohla. K cestě na světové folkové výsluní dopomohla i Bobu Dylanovi, který se následně v 60. letech stal také jejím životním partnerem.

Svůj blízký vztah k Čechům vyjádřila Baezová již v roce 1976 protestem proti uvěznění členů skupiny The Plastic People of the Universe. O dva roky později během svého koncertu ve Wembley připomněla sovětskou okupaci Československa a zastala se československých politických vězňů. Václava Havla přijela zpěvačka poprvé navštívit v červnu 1988, o rok později ho jako svého „nosiče” kytary propašovala do zákulisí Bratislavské lyry. Baezová na tomto vystoupení otevřeně podpořila Chartu 77, přivítala v publiku Havla a jeho přátele a na pódium uvedla zakázaného písničkáře Ivana Hoffmana, na což pořadatelé reagovali odpojením jejích mikrofonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám