Hlavní obsah

Konec března patří divadlům

Novinky, hop

Konec března se nese v duchu oslav divadla a jeho různých forem. Začneme 20. března se Světovým dnem divadla pro děti a mládež, hned další den, 21. března, následuje Mezinárodní den loutkového divadla a oslavy zakončuje 27. března Mezinárodní den divadla.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Článek

20. 3. Světový den divadla pro děti a mládež

Světový den divadla pro děti a mládež se slaví každý rok 20. března. Stalo se tak poprvé z podnětu Mezinárodní asociace divadel pro děti a mládež (ASSITEJ) v roce 2001. Tento den se oslavuje jako výraz podpory na uznání jejich práv na umělecké a kulturní obohacení, uvádí organizace ASSISTEJ.

„Když vezmete dítě do divadla, podpoříte jeho touhu, aby ho někdo vyslyšel. Dítě začne věřit, že i ono má svůj příběh, který jednoho dne bude moci vyprávět,“ říká velvyslanec pro umění organizace ASSISTEJ John Kani ve svém prohlášení k tomuto dni. Jemu samotnému totiž divadlo ukázalo svoji sílu, když jako chudý chlapec navštívil představení Macbetha od Williama Shakespeara. „Divadlo je klíčem, který otevírá dveře představivosti,“ dodává velvyslanec.

Po celém světě se pořádají v tento den přehlídky, festivaly a představení speciálně věnované dětem a mládeži. U nás můžete například v Praze vyrazit do Tanečního centra nebo do pražského divadla v Celetné, kde organizace ASSISTEJ pořádá festival. Brněnské národní divadlo pořádá v tento den akci nazvanou Nezapomenutelný den s Mahenovou činohrou.

21. 3. Mezinárodní den loutkového divadla

Tento svátek navrhla Mezinárodní loutkářská asociace v roce 2000, datum bylo potvrzeno o dva roky později a v roce 2003 se poprvé oficiálně slavil. Loutkářská asociace tak pokračuje ve svém dlouhodobém plánu, jak udržet loutkářskou tradici a podporovat obnovu loutkářského umění.

České loutkářství má mnohasetletou tradici. Již od 18. století začaly vznikat celé loutkářské rodiny, ve kterých se toto řemeslo dědilo jako rodové. Postupem času začaly vznikat i loutkářské spolky a divadla. Jedny z nejoriginálnějších loutek vytvořil Josef Skupa v plzeňském divadle, a to nikoho jiného než Spejbla a Hurvínka.

Za kulturou a oslavou loutkářství můžete vyrazit například do Prahy, kde se v Kulturním centru 12 budou pořádat loutková představení a výtvarné kreativní dílny. Nebo například k příležitosti tohoto svátku v Chrudimi nabízejí volný vstup do Muzea loutkářských kultur.

27. 3. Mezinárodní den divadla

Po oslavách divadel pro děti a loutkářství přichází 27. března Mezinárodní den divadla. Završuje tak březnové oslavy jednoho z nejstarších druhů umění. Různé formy divadla jsou populární po celém světě, díky tomu se jedná o jeden z univerzálních způsobů výchovy nebo předávání informací.

Tento den zaštiťuje Mezinárodní divadelní institut. To z jeho popudu se tento svátek vůbec začal slavit. Cílem je podle jejich slov přimět diváky k zamyšlení o údělu divadla a vyjádřit solidaritu s divadelníky z celého světa a podpořit jejich úsilí v prosazování morálních a společenských hodnot.

Každý rok institut požádá některou významnou divadelní osobnost, aby napsala Poselství. V roce 1994 byl autorem tohoto poselství Václav Havel. Letos bude autorem Poselství divadelník a spisovatel Brett Bailey. Akci na tento den si připravilo brněnské Národní divadlo, které nabízí některým divákům sledování hry ze zákulisí, anebo Institut umění připravil Noc divadel v sále pražského Divadla v Celetné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám