Hlavní obsah

Febiofest zahájí Jarmuschem, ocení Andrzeje Wajdu i ředitele Berlinale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legenda polské kinematografie Andrzej Wajda, ředitel festivalu Berlinale Dieter Kosslick a africko-francouzsko-americký herec Isaach de Bankolé, známý z filmů Jima Jarmusche, budou držiteli ceny Kristián za přínos světové kinematografii. Na tiskové konferenci v Praze to v pondělí oznámili organizátoři Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest.

Foto: Profimedia.cz

Andrzej Wajda

Článek

Jeho 21. ročník se uskuteční od 20. do 28. března v multikině Cinestar Anděl. Přivítá 48 hostů a v rámci 18 programových sekcí uvede 141 filmů z šesti desítek zemí. Výběr z programu se objeví do 17. dubna při regionálních ozvěnách v tuctu měst. Celkem půjde o 542 projekcí, z nich 436 v Praze.

Za režiséra Andrzeje Wajdu přijede Kristiána na zahájení festivalu převzít Robert Więckiewicz, představitel titulní role jeho filmu Walesa: člověk naděje. Druhým zahajovacím snímkem bude Přežijí jen milenci Jima Jarmusche. Při slavnostním zakončení bude promítnut film Ranhojič s Benem Kingsleym a Stellanem Skarsgårdem. Cenu získá jeden z šestice finalistů soutěže filmů natočených na mobil a bude vyhlášen vítěz soutěže evropských filmů, který převezme Grand Prix. Čestným předsedou 33členné poroty je oscarový kostýmní výtvarník Theodor Pištěk.

Hlas Ukrajiny

Podle prezidenta festivalu Fera Feniče Febiofest rozšířil program slavnostního zahájení a podpoří ukrajinskou demokracii; večerní filmový blok Hlas mladé Ukrajiny ve třech sálech multikina bude zdarma přístupný veřejnosti. „Dva z mladých filmařů - režisér Oleksandr Ščerbak a kameraman Mykyta Panisov - budou hosty večera spolu s režisérem Michailem Iljenkem,” řekl Fenič.

Tato přehlídka zároveň s pěti dalšími evropskými festivaly iniciuje podporu pro ukrajinské kolegy, především z oděského a kyjevského festivalu. K výzvě se zatím připojilo celkem 92 organizátorů z 60 festivalů ve 38 zemích, dodala dramaturgyně Hana Cielová.

Reklama

Výběr článků

Načítám