Hlavní obsah

Zemřel bubeník Iggyho Popa & The Stooges Scott Asheton

Novinky, Stanislav Dvořák

Bubeník Scott Asheton, který hrál s kapelou The Stooges od úplných počátků v roce 1967, zemřel v sobotu na zatím nevyjasněné zdravotní komplikace. Bylo mu 64 let.

Foto: Profimedia.cz

Scott Asheton

Článek

„Scott byl skvělý umělec, nikdy jsem neviděl, že by někdo dal hraní na bicí větší smysl než Scott Asheton. Byl jako můj bratr,” uvedl Iggy Pop.

„Ashetonovi vždycky byli a jsou jako moje druhá rodina. Myslím na jeho sestru Kathy, ženu Liz a dceru Leannu, která byla světlem jeho života.”

Asheton se narodil ve Washingtonu D.C., ale dospíval v Michiganu, kde se s bratrem Ronem pokoušel o první hudební vystoupení. „Moc nám to nešlo,” zavzpomínal Scott v knize The Stooges: Head On. „Líbilo se nám být ve skupině, vypadali jsme, že jsme skupina, pořád jsme byli spolu. Ale až když přišel Iggy, tak to začala být opravdová skupina.”

Průlomový debut

S divokým frontmanem partička získala popularitu v okolí Detroitu, což vedlo k vydání debutu u Elektry v roce 1969. „Ani jsme neměli písničky, hodně z toho prvního alba jsme napsali až v hotelu Chelsea v New York City za dva dny, těsně před tím, než jsme šli do studia,” uvedl mimo jiné v knize.

Foto: Aleš Honus, Právo

Iggy Pop na Colours of Ostrava

Deska produkovaná Johnem Calem z Velvet Underground se stala základem pro punk-rockovou éru, inspirovala Davida Bowieho i Ramones. Za výbornou je považována i další deska Fun House, ani jedna ale nebyla moc komerčně úspěšná. Skupina se pak na chvíli rozpadla. Po obnovení vydali legendární album Raw Power.

Scott Asheton ještě krátce s Popem spolupracoval na sólo turné v roce 1978, ale pak se na dlouhá léta rozešli. Bubnoval třeba se Sonic's Rendezvous Band.

Teprve v roce 2003 se kapela dala dohromady a punkové „retro” slavilo úspěchy na největších festivalech světa. The Stooges vydali také nové album The Weirdness (2007). Po dvou letech Scottův bratr Ron zemřel, což znamenalo definitivní konec původní sestavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám