Hlavní obsah

Pohřeb Věry Chytilové bude v pátek 21. března ve Strašnicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední rozloučení s filmovou režisérkou a scenáristkou Věrou Chytilovou, která zemřela 12. března ve věku 85 let, se uskuteční v pátek 21. března od 13:00 ve Velké síni strašnického krematoria v Praze.

Foto: René Volfík, ČTK

Věra Chytilová (na snímku z 2. února 2009)

Článek

Památku své dlouholeté pedagožky a vedoucí katedry režie, profesorky Věry Chytilové, uctí Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění (FAMU). Kondolenční listiny budou vystaveny v budově FAMU v Lažanském paláci (Smetanovo nábřeží 2, Praha 1) ve středu 19. března od 10:00 do 19:00, sdělil sekretariát fakulty.

Chytilová, jež stála v 60. letech u zrodu takzvané nové vlny, upoutala už svými školními snímky Strop a Pytel blech. Proslavila se například filmy Sedmikrásky, Hra o jablko, Faunovo velmi pozdní odpoledne nebo Dědictví aneb Kurvahošigutntág. Byla držitelkou řady cen, včetně francouzského Řádu za umění a literaturu, Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu či státní medaile Za zásluhy.

Filmy Věry Chytilové plné satirické nadsázky nelítostně odrážejí stav společnosti a mezilidských vztahů. I když její porevoluční snímky nedosáhly takového uznání, jako díla z předchozích let, i v nich dostála své pověsti kritické, filozofující a provokující autorky.

Reklama

Výběr článků

Načítám