Hlavní obsah

Velikonoční festival v Brně ozdobí nová kompozice Ivy Bittové

Nová skladba Ivy Bittové, připravená přímo pro kostel svatého Jakuba v Brně, ozdobí 23. ročník Velikonočního festivalu duchovní hudby. Uznávaná zpěvačka zhudebnila verše jezuity Matěje Tannera. V programu nazvaném Tenebrae dále zazní středověké chorály z Jistebnického kancionálu a prostor získá také improvizace.

Foto: Profimedia.cz

Nová skladba Ivy Bittové zazní na 23. ročníku Velikonočního festivalu duchovní hudby v Brně.

Článek

Festival letos tvoří šest koncertů šitých na míru šesti brněnským chrámům. Dramaturgie plně vychází z liturgického času. Skladby zařazené na program proto odpovídají duchovnímu významu jednotlivých dnů v křesťanském kalendáři.

"Je to skutečný duchovní rozměr Velikonoc, které se jinak smrsknou na pár podivných folklorních zvyků a všudypřítomnou komerci. Nejlépe je zažít festival celý, provede vás oběma velikonočními týdny," řekla ředitelka pořádající Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Letošním hlavním tématem přehlídky je východ ve smyslu světové strany, ale také počátku a ženského elementu. "Připomenuta bude východní křesťanská liturgie a její vlivy," uvedl dramaturg Vladimír Maňas.

Druhou osnovou festivalového programu je Rok české hudby. Přehlídku tak zahájí 13. dubna v minoritském kostele Stabat mater Antonína Dvořáka pod taktovkou Libora Peška, 27. dubna ji ukončí Glagolská mše Leoše Janáčka ve starobrněnské bazilice.

Reklama

Výběr článků

Načítám