Hlavní obsah

Výstava vzdává hold zpěvákovi Pavlu Novákovi

Právo, Kateřina Farná

K nedožitým 70. narozeninám zpěváka Pavla Nováka vznikla obsáhlá expozice v Galerii města Přerova. Do 3. května odhaluje hudebníka jako veřejnou i soukromou osobu prostřednictvím fotografií, zpěvníků, článků, kreseb, kompletní diskografie i osobní korespondence.

Foto: archív galerie

Dobová portrétka Pavla Nováka

Článek

„Býval to ale hezký kluk,“ zavzpomínala jedna z návštěvnic vernisáže na muzikanta, jehož krédem bylo „chci žít tak, aby, až zemřu, se všichni moji známí nudili“.

Výstavu zahájili jeho syn, zpěvák Pavel, a František Ringo Čech. „Jsou tady krásné věci – třeba rodový zlatý pečetní prsten, originální plechové singly nebo dědův oblíbený klobouk. Snažil jsem se, aby tu bylo všechno, co jsem doma našel,“ řekl Právu Pavel Novák ml.

Foto: PRÁVO – Kateřina Farná

V Galerii města Přerova otevřeli výstavu o zpěvákovi Pavlu Novákovi.

Expozice s názvem Jsi tu stále ukazuje zpěvákovy začátky, období vrcholné popularity i přerovskou hudební scénu. Raritou jsou školní housle, hokejový dres nebo smoking, fanoušky jistě zaujme sestřih Novákova posledního velkého koncertu.

„Nejvíc mě překvapilo, kolik toho všeho je. Kolik vydal desek, dostal cen a kolik jsem našel fotek se známými osobnostmi… Úplný unikát je třeba fotka s Věrou Čáslavskou,“ míní Novákův následník.

Pavel Novák, přezdívaný Čuňas, dobýval hitparády koncem 60. a počátkem 70. let hity jako Vyznání, Pihovatá dívka nebo Nádherná láska. Hrál se souborem Dixieland Přerov, spoluzakládal skupinu Synkopy nebo vlastní kapelu Vox a v roce 1967 získal bronzového slavíka. Zemřel před pěti lety po boji s rakovinou. Bylo mu 64 let.

„Všichni kolem mě tvrdí, že jsem po něm zdědil workoholismus a poctivost. On mi vždycky říkal ‚nehoň peníze, peníze si tě najdou samy, když budeš dělat věci dobře‘. A toho se držím,“ zdůraznil zpěvákův syn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám