Hlavní obsah

Fotografka Leibovitzová si českou cenu nepřevezme

Známá americká fotografka Annie Leibovitzová byla navržena na cenu Trebbia za tvůrčí činnost. Organizátoři ceny ale uvedli, že autorka se z ceremoniálu udílení cen omluvila.

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Annie Leibovitzová

Článek

„Komitét ji nominoval již v roce 2011, ale nikdy zatím nemohla přijet. Nyní to slíbila, ale včera napsala, že z vážných důvodů nemůže přijet a pošle videozáznam svého pozdravu,” řekl ve čtvrtek novinářům galerista Miro Smolák, iniciátor cen. Doplnil však, že podmínkou udělení ceny je přítomnost na ceremoniálu, kterou dosud nedodržel jen jeden laureát.

Leibovitzová se proslavila jako fotografka celebrit, fotila většinu známých osobností, počínaje manželkou amerického prezidenta Michelle Obamovou a konče britskou královnou Alžbětou. Známá je ale hlavně díky portrétu nahého Johna Lennona a oblečené Yoko Ono, který vznikl v den, kdy byl Lennon zastřelen.

Nadační fond Trebbia v neděli ve Španělském sále Pražského hradu ocení třeba zakladatele Černého divadla Jiřího Srnce, britskou sochařku Jane McAdamovou Freudovou, pravnučku Sigmunda Freuda, nebo slovenského herce Štefana Kvietika.

Ceny Trebbia inicioval v roce 2000 Miro Smolák, který pravděpodobně nejvíce proslul svým záměrem postavit v Praze nové muzeum umění dle návrhu architekta Daniela Liebeskinda. Do správní rady nadačního fondu i nominačního komitétu se mu daří zvát i významné představitele kulturního i politického života.

Zcela okrajová cena, říkají kritici 

Oceňují se umělci, mecenáši a podnikatelé, někteří z nich jsou i mezinárodně známé osobnosti, jako například zmíněný Liebeskind, muzikant Ronnie Wood, zachránce židovských dětí sir Nicholas Winton či muzikant a politický aktivista Bob Geldof. Akce mívá i charitativní rozměr, draží se při ní díla, často laureátů ceny. Kritici z řad umělecké obce ale říkají, že velkolepě vyhlížející akce je hlavně prezentací malé komerční Galerie Miro provozované Smolákem.

„Význam tohoto ocenění je pro uměleckou scénu zcela marginální. Je pro mě nepochopitelné, že Česká televize již několik let vysílá ceremoniál přímým přenosem a dává mu přednost před jinými kulturními akcemi. Namísto osvěty jako veřejnoprávní médium dělá reklamu jedné, pro současné umění zcela provincionální instituci,” řekl výtvarník a pedagog Jiří David, který se zabývá i kulturní politikou. Kriticky se k Trebii stavil také třeba bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák.

Dosud se předávání cen konalo ve Státní opeře či na Žofíně, letos to bude na Hradě. „Prezident Zeman je velký fanda Trebbie, jezdil na ni i z Vysočiny,” uvedl Smolák. Slevu na pronájem sálu ale prý nedostal, zaplatili jej sponzoři. Na dotazy novinářů, jak jsou ceny Trebbia a jejich udílení financovány, řekl: „Je to zázrak. Věřím tomu, protože naše galerie sídlí na místě, kde se propojuje pozitivní energie země a vesmíru. Řekli mi, že sedím na zlaté žíle a nikdy nezkrachuji,” uvedl s odkazem na své působiště v kostele sv. Rocha v Praze na Strahově.

Reklama

Výběr článků

Načítám