Hlavní obsah

Akademici píšou do Ústí, žádají dotaci pro Činoherní divadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představitelé akademické obce a občanských iniciativ se kvůli situaci v ústeckém Činoherním divadle obrátili na zastupitele Ústí nad Labem. V otevřeném dopise apelují na radní, aby zvážili svůj postoj k financování divadla.

Foto: Aleš Pelikán , Právo

Budova, kde sídlí Činoherní studio

Článek

Divadlo, známější pod názvem Činoherní studio, přerušilo kvůli nejasnostem ve financování provoz 31. ledna. Nepodalo žádost o grant na činohru vypsaný městem, což asi znamená po 42 letech existence konec souboru. Divadelníci nepodání žádosti zdůvodňují tím, že grant byl špatně vyhlášený. Rada města na konci ledna rozhodla o tom, že peníze na činohru rozdělí ve dvou grantech. Osmimiliónový je určen pro studiovou formu činohry, další čtyři milióny na činohru v budově Severočeského divadla opery a baletu. Dosud město financovalo Činoherní divadlo dotací. Vloni od města dostala scéna na své fungování 9,5 miliónu korun.

„Stejně jako tisíce lidí z celé České republiky, kteří již vyjádřili Činohernímu studiu podporu, jsme i my znepokojeni jednak samotným existenčním ohrožením divadla, které patří mezi nejlepší české scény, a jednak nestandardním postupem při změně podmínek jeho financování,” píšou signatáři v dopise zastupitelům.

Dopis podepsal i Karel Janeček

Podepsali ho například vedoucí Katedry divadelní vědy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Petr Christov, prorektor pro vědu, divadelní a literární kritik Vladimír Just, vedoucí Katedry politologie a filozofie Filozofické fakulty UJEP Daniel Kroupa, předsedkyně Rady pro mezinárodní vztahy Jiřina Dienstbierová, ředitel Archivu Jana Patočky Ivan Chvatík či podnikatel a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček. Výzvu podpořily také iniciativy Vraťte nám stát! a Pražské fórum.

Signatáři dopisu představitele vyzývají, aby divadlo podpořili v roce 2014 stejnou formou jako v minulých letech, tedy dotací, a do budoucna případně vytvořili funkční grantový systém. Městem vypsaný grant na financování činohry je podle signatářů nestandardně vypsaný uprostřed divadelní sezony. Ústeckému divadlu přichází už tři týdny podpora z celé republiky. Petici na jeho podporu zatím podepsalo víc než 13 000 lidí.

Posledním, kdo může do financování divadla zasáhnout, je ústecké zastupitelstvo. V jeho kompetenci je rozdělování peněz na kulturu. Městští zastupitelé se sejdou 3. března. V oficiálním programu zastupitelstva financování Činoherního divadla není. Vedení města už dříve naznačilo, že se současným souborem příliš nepočítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám