Hlavní obsah

Rock v Británii vítězí nad popem. Queen prodali šest miliónů alb hitů

Právo, Jaroslav Špulák

Zdá se, že Velká Británie se opět stává středobodem rockové hudby. Minulý týden ji v tom při přebírání Brit Awards velmi očividně a teatrálně podpořili Arctic Monkeys, to když při dekorování jejich zpěvák Alex Turner tuto tezi připomněl a upustil poté mikrofon na zem, aby se ozvala rána. Nadto byla zveřejněna čísla, která vypovídají o tomtéž.

Foto: PRÁVO – Petr Hloušek

Alex Turner ze skupiny Arctic Monkeys – posel rocku

Článek

Na základě součtů služby Official Charts Company, která ve Velké Británii monitoruje fyzické i digitální prodeje alb, zveřejnili zástupci Britského fonografického průmyslu (BPI) překvapivou zprávu. V loňském roce se na ostrovech prodalo více alb rockových než popových.

Průzkum ukázal, že až 33,8 procenta ze všech legálně prodaných dlouhohrajících desek spadá stylově pod rockovou hudbu. Zasloužila se o to zejména skupina Arctic Monkeys, jež se loni stala jednou z nejoceňovanějších na ostrovech vůbec (za skvělé album AM), Bastille, kteří se představí v létě na festivalu Colours of Ostrava a ještě předtím v Praze, nebo Mumford & Sons. Velice úspěšná byla také alba zpěváků Jakea Bugga a Roda Stewarta, rockerů k pohledání.

Popové nahrávky představují 31 procent ze všech v roce 2013 prodaných dlouhohrajících desek. Rudimental, Disclosure nebo dýdžej Calvin Harris se pak přičinili o pozvednutí prodeje alb s taneční muzikou na 8,3 procenta. BPI také uvedla, že prodej desek z oblasti R představuje 5,7 procenta a hip-hopu 3,6 procenta z celkového počtu prodaných dlouhohrajících kolekcí.

Foto: ČTK

Mezi nejprodávanějšími jsou v Británii i desky skupiny Beatles.

„Arctic Monkeys se stávají jakousi novou ikonou, a Jake Bugg nebo Bastille zase evidentně vychovávají nové rockové fanoušky. Pro tento žánr to znamená, že ho čeká úžasné období,“ prohlásil zástupce BPI Gennaro Castaldo na margo zveřejněných prodejních výsledků.

Statistiky prodeje singlů přitom nabízejí trochu jiný obrázek: 36,2 procenta ze všech loni prodaných tvoří popové singly. Rockové pak „pouze“ 21,4 procenta. Může to nicméně svědčit třeba o tom, že popoví interpreti často nabízejí na svých albech méně hodnotných písniček než rockoví.

Hity od Mercuryho a spol. v čele

Celkový nárůst prodejů rockových alb podporuje i přetrvávající popularita klasických počinů. Výběrové album skupiny Queen nazvané Greatest Hits, které vyšlo již v roce 1981, se počátkem února stalo historicky prvním, kterého se ve Velké Británii prodalo více než šest miliónů kopií.

„To jsou úžasné zprávy,“ radoval se kytarista Queen Brian May. „Chci poděkovat všem, kteří nás po celé ty roky podporují. Doufám, že vám budeme i nadále sloužit a že se při poslechu našich písniček budete skvěle bavit.“

Foto: ČTK

Freddie Mercury zpíval ve všech nejslavnějších písničkách skupiny Queen.

„To je úžasné, kdo by si to byl pomyslel,“ přidal se bubeník skupiny Queen Roger Taylor. „A to všechno je zásluha britské veřejnosti. Děkujeme vám, je to pro nás obrovská pocta.“

Queen mají přitom v žebříčku historicky nejprodávanějších desek ve Velké Británii dvojité zastoupení. Na desáté příčce je jejich další výběrovka Greatest Hits II z roku 1991. Té se dosud prodalo 3,9 miliónu kopií.

Pět historicky nejprodávanějších alb ve Velké Británii

1. Queen – Greatest Hits (1981) 6 miliónů kusů

2. ABBA – Gold: Greatest Hits (1992) 5,1 mil.

3. The Beatles – Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967) 5,1 mil.

4. Adele – 21 (2011) 4,7 mil.

5. Oasis – (What’s The Story) Morning Glory? (1995) 4,6 mil.

Dobrou pozici popové hudby dokladuje druhé historicky nejprodávanější album ve Velké Británii. Je jím kolekce Gold Greatest Hits (1992) švédské popové čtveřice ABBA. Loni odsunula na třetí místo album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967) skupiny Beatles.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám