Hlavní obsah

Solidarita. Vyjde neznámý koncert Karla Kryla

Novinky, Stanislav Dvořák

Karel Kryl vystoupil v roce 1982 v Mnichově, aby podpořil polské hnutí Solidarita. Pod tímto názvem vyjde koncert poprvé na CD i s raritními polskými a německými verzemi písní.

Foto: Supraphon

Kare Kryl: Solidarita

Článek

Karel Kryl, legendární písničkář, básník, novinář a politický glosátor by letos oslavil sedmdesáté narozeniny. Jeho tvorba byla unikátní, dnes by nenašla nástupce. Své texty naplňoval rafinovanými kulturními odkazy a dlouho promýšlel každý rým. Krylovými písněmi pochodují zástupy historických i mýtických osobností, stejně jako ”malý český člověk„.

Rád vtipně okořenil český text slovenskými či německými slovy a písně se hemží slovními hříčkami, absolutními, exotickými či kalambúrními rýmy. Ty přitom u Kryla nemají být jen okrasou, autor do nich většinou klade významově silná slova.

„Solidaritě věnovaný mnichovský koncert z roku 1982 je průnikem Krylova repertoáru ze šedesátých a sedmdesátých let, doplněným o novinky z počátku osmdesátých. Nenajdete tu notoricky známé hity typu Bratříčka či Anděla, ale více než dvacet pro tu příležitost vybraných songů s mimořádnou posluchačskou intenzitou: slyšet Jeřabiny, Varhany v Olivě nebo Dědicům Palachovým v česko-polské verzi je zážitek. Převážná většina z těch 22 písní je v češtině, některé napůl a jiné zcela polsky, čtyřikrát se ozve němčina,“ zmínil Vladan Drvota ze Supraphonu.

2CD Karel Kryl: Solidarita vyjde 21. března. Český rozhlas Radiožurnál pořádá 8. dubna od 20.00 hodin ve Velkém sále pražské Lucerny koncert k nedožitým 70. narozeninám Karla Kryla. Jeho písničky zazní v podání Tomáše Kluse, Anety Langerové, Markéty Irglové, Michal Hrůzy, Xindla X, skupiny Divokej Bill nebo Projektu Salome ve spolupráci s Epoque Quartetem a Petrem Maláskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám