Hlavní obsah

Hořící keř zcela ovládl České lvy

• Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

Ceny Český lev zcela ovládlo drama Hořící keř režisérky Agnieszky Holland, které sleduje události následující po sebeupálení studenta Jana Palacha. Zvítězilo celkem v 11 kategoriích a navíc získalo cenu filmových fanoušků. Bylo také vyhlášeno nejlepším filmem roku. Ceny byly předány v sobotu večer ve Dvořákově síni pražského Rudolfina v přímém přenosu ČT1. Moderoval Marek Eben.

Český lev 2013 má své vítězeVideo: Novinky

 
Článek

Řežisérka Agnieszka Holland se ceremoniálu nezúčastnila, cenu za režii proto převzal scenáristu Štěpán Hulík. Režisérka ale promluvila ze záznamu: „Děkuji všem členům akademie, že tak krásně přijali náš film a že mě zařadili mezi české filmaře, je mi to ctí a jsem štastná, že jsem mohla ten příběh odvyprávět.”

Zavzpomínala také na své české profesory i kamarády. Poděkovala celému štábu a hercům a připomněla, že boj za svobodu nekončí - třeba v Kyjevě. Producenti filmu pak poděkovali akademikům i hercům.

Galavečer Českého lva - příchodyVideo: Novinky

V kategorii nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli zvítězila Petra Špalková, která hrála v dramatu Zdeňka Tyce Jako nikdy. „Díky Zdeňku Tycovi a celém štábu, protože díky nim byl ten film opravdu jako nikdy,” uvedla Špalková.

Jiří Schmitzer dostal cenu za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli filmu Jako nikdy. Převzal ji za něj syn Jiří Schmitzer mladší.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zvukaři Petr Čechák (vlevo) a Marek Hart převzali cenu České filmové a televizní akademie Český lev za nejlepší zvuk.

Cenu za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Hořící keř obdržela herečka Jaroslava Pokorná. „Děkuji, že ten film vznikl a že jsem se té práce mohla zúčastnit. To je všechno,“ řekla stručně.

Mezi muži pak stejné ocenění převzal Jiří Lábus, který si zahrál ve filmu Klauni. „Já se strašně omlouvám všem kolegům, kteří byli nominováni v této kategorii, já za to nemůžu. Herec je závislý na tom, jaké role dostane, a tahle role byla opravdu veliký dárek,“ poznamenal.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Režisérka Silvie Dymáková (vlevo) převzala cenu České filmové a televizní akademie Český lev za nejlepší dokumentární film. Cenu jí předaly dokumentaristky Helena Třeštíková (vpravo) a Olga Sommerová.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Jiří Lábus

Foto: Michal Doležal, ČTK

Skladatel Antoni Komasa-Lazarkiewicz

Foto: Michal Doležal, ČTK

Scénograf Milan Býček převzal cenu za nejlepší filmovou scénografii.

Nejlepším dokumentárním filmem roku byli vyhlášeni Šmejdi režisérky Silvie Dymákové, která ve svém snímku sledovala vydírání seniorů na prodejních akcích. „Nemám připravená moudrá slova, takže nezbývá než poděkovat všem, kteří projektu věřili. Děkuju, že se dostal mezi lidi film, který měl být užitečný a pomohl změnit legislativu,“ uvedla.

Jako úplně první převzal v sobotu večer Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii prozaik a scenárista Vladimír Körner. Ten vzápětí předal cenu Magnesia za nejlepší studentský film Malý Cousteau Jakubu Kouřilovi.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prozaik, dramaturg a filmový a televizní scenárista Vladimír Körner převzal cenu za mimořádný přínos.

V kategorii filmové hudby vyhrál Antoni Komasa-Lazarkiewicz, který se podílel na Hořícím keři. Nejlepší střih měl letos podle akademie také snímek Hořící keř. Cenu si převzal střihač Pavel Hrdlička. V kategorii masky pak zvítězil Zdeněk Klika opět za film Hořící keř a překvapení nepřišlo ani v kategorii kostýmy, když si cenu odnesla Katarína Hollá za stejný snímek.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Maskér Zdeněk Klika převzal cenu za nejlepší masky.

A nekonečná řada úspěchů Hořícího keře pokračovala téměř celý večer. Cenu za nejlepší zvuk dostali Petr Čechák a Marek Hart, cenu za filmovou scénografii dostal Milan Býček a cenu filmových fanoušků získal rovněž film Hořící keř. To však nebylo vše. Snímek Hořící keř si podmanil i kategorie nejlepší kamera (Martin Štrba) a scénář (Štěpán Hulík).

Přehled vítězů
Nejlepší film: Hořící keř
Herec v hlavní roli: Jiří Schmitzer (Jako nikdy)
Herečka v hlavní roli: Petra Špalková (Jako nikdy)
Režie: Agnieszka Holland (Hořící keř)
Herec ve vedlejší roli: Jiří Lábus (Klauni)
Herečka ve vedlejší roli: Jaroslava Pokorná (Hořící keř)
Scénář: Štěpán Hulík (Hořící keř)
Hudba: Antoni Komasa-Lazarkiewicz (Hořící keř)
Kamera: Martin Štrba (Hořící keř)
Střih: Pavel Hrdlička (Hořící keř)
Masky: Zdeněk Klika (Hořící keř)
Kostýmy: Katarína Hollá (Hořící keř)
Scénografie: Milan Býček (Hořící keř)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám