Hlavní obsah

Jarek Nohavica vydal vzpomínku na koncert s přáteli

Právo, Jaroslav Špulák

Na trhu se objevuje 2CD a DVD Jarek Nohavica a přátelé. Jsou na něm zvukový i obrazový záznam koncertu z 29. června 2012 na Noci plné hvězd v Třinci. Nezachycuje zdaleka pouze to, co se dělo na pódiu, ale věrně přibližuje bezprostřední reakce diváků a dokladuje fakt, že Nohavicu lidé milují bez ohledu na to, jestli koncertuje v klubu, sportovní hale nebo na festivalu.

Foto: Právo - Petr Hloušek

Nohavicu lidé milují....

Článek

Bylo nicméně zprvu překvapivé, když se předloni na začátku roku objevila informace, že pokřtí své nové album Tak mě tu máš na posledním ročníku festivalu Noc plná hvězd a protáhne koncert na několik hodin.

Idea byla, že pozve spřátelené muzikanty regionu a odehraje s nimi i sám na kdysi největším hudebním festivalu na Moravě nezapomenutelný set.

Foto: Michal Sedláček

Jarek Nohavica se skupinou Doga na Noci plné hvězd v červnu 2012.

O Nohavicovi je známo, že v hudební oblasti vždy přesně ví, co a proč činí. Tentokrát to ale zřejmě bylo složitější, protože v předvečer vystoupení jej zastihly pochybnosti a on prý dokonce uvažoval o tom, že plánovanou akci zruší. Možná za tím byla nedůvěra k tomu, že se všechno přímo v době konání technicky zvládne. Kdo ví?

Druhý den však dorazil na fotbalový stadión Borek v dobré náladě.

Zatímco nervozita se pohybovala všude kolem, on z lisovny přivezl své tehdy zbrusu nové album Tak mě tu máš, rozdával úsměvy, podpisy i rozhovory.

Foto: Michal Sedláček

Na noci plné hvězd také s Ewou Farnou.

Právu před koncertem o nové desce řekl: „Vždycky reaguju na to, co se kolem mě děje. Přesto bych ale nic konkrétního z nové desky nevypichoval. Karel Plíhal říkává, že každá deska je dokumentem tvé duše té doby. V danou chvíli to třeba člověk necítí, ale po letech zjistí, že takový opravdu byl. Bylo to tak s albem Ikarus, stejně tak třeba s deskou Darmoděj, takové je i Mikymauzoleum. Písně na nové desce jsou shrnutím doby, během které jsem si chodil po světě, skládal a dával si je takříkajíc do batohu. Když byl plný, začal jsem se v něm přehrabovat a usoudil jsem, že bych mohl něco natočit.“

Jeho koncertní blok pak trval necelé čtyři hodiny. Zpíval v něm své starší i nové písně a mezi nimi si zval na pódium hudební přátele. „Oslovil jsem největší hvězdy regionu,“ řekl Právu. Zazpíval s Ewou Farnou, skupinami Doga, Blaf, Gorole a Legendy se vrací.

Jeho hosté představili publiku několik svých skladeb, kmotrem Nohavicova nového alba se stal zpěvák skupiny Doga Roman Izaiáš. Koncert měl název Jarek Nohavica a hosté: Cug z verku.

„S Jarkem spolupracujeme od roku 1996, od naší druhé desky. Napsal nám na ni text, v čemž pokračoval i na některých našich dalších albech. Vždycky jsme měli sen si s ním zahrát, ale protože nejsme až tak průbojní, měli jsme to dlouho jako sen. Na poslední Noci plné hvězd k tomu ale došlo a byla to pro nás velká čest. Ukázalo se, že všechno chce svůj čas,“ řekl Právu Roman Izaiáš ze skupiny Doga.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám